Велики успех младог српског композитора у Будимпешти, „Бела Барток” Вељку Ненадићу

БУДИМПЕШТА: Млади београдски композитор Вељко Ненадић победник је овогодишњег Међународног такмичења „Бела Барток“ које је одржано крајем новембра у Будимпешти.
1
Фото: Youtube Printscreen

На овом великом међународном музичком такмичењу, једном од најугледнијих у свету, са својим радовима учествовало је стотинак композитора из целог света, међу којима је жири прву награду доделио Ненадићевој композицији Два става – Емпромпти и Перпетуум мобиле за виолину и клавир. Ова композиција написана почетком 2022. обухвата два става, први лаганог темпа, богат хармонијама и музичким бојама, док други контрастно доноси брзе, енергичне и немирне музичке токове, технички изузетно изазовне за извођење.     

Поред поменуте награде Ненадићева композиција освојила је и награду реномиране мађарске музичко-издавачке куће Едитио мусица Будапест, у чијем издању ће ово дело ускоро бити штампано. Ненадићева победничка композиција изведена је 26. новембра на гала концерту поводом проглашења победника у дворани Конзерваторијума „Франц Лист“. 

У жирију овогодишњег конкурса биле су неке од најистакнутијих композиторских личности данашњице, међу којима је био и амерички композитор,  добитник Оскара Џон Кориљано. Ненадићева награда на овом конкурсу један је од највећих међународних успеха српске музике, а његова победничка композиција биће обавезно дело на предстојећем Бартоковом такмичењу за виолинисте следеће године. Млади двадесет- четворогодишњи српски композитор Вељко Ненадић, који је студирао композицију на Факултету музичке уметности у класи академика Исидоре Жебељан, недавно је победио и на Међународном такмичењу композитора „Луиђи Ноно“ у Торину, као и на Међународном такмичењу „Нова музичка генерација 2022“ у Казахстану, што га уз бројна раније освојена признања, међу којима је и победа на Такмичењу „Енио Мориконе“, где је жиријем председавао лично Мориконе, чини једним од најперспективнијих и најуспешнијих младих српских композитора.  

Б. Хложан

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести