Војвођански симфоничари отварају у недељу Новосадско музичко лето

Новосадско музичко лето почиње у недељу, у дворишту Гимназије „Змај Јове Јовановића”, извођењем симфонијске бајке „Пећа и вук”, намењене најмлађој публици, али и њиховим родитељима, бакама и декама...
д
Фото: Промо

Чувено дело Сергеја Прокофјева  извешће Војвођански симфонијски оркестар под управом Микице Јевтића, а у улози наратора појавиће се драмски уметник Милован Филиповић.

Подсетимо, причу о дечаку Пећи, који уз помоћ животиња и ловца успева да ухвати страшног вука, славни руски композитор Сергеј Прокофјев искористио је за компоновање симфонијске бајке, дела намењеног првим сусретима деце с богатим светом уметничке музике. За сваки лик из бајке, композитор је искористио одређени инструмент из оркестра. Тако, рецимо, мачку представља кларинет, птичицу флаута, патку обоа, вука хорна, деду фагот, а самог Пећу – гудачки инструменти.

„Музика је можда најприроднији медији путем којег деца развијају своје потенцијале и вештине. Учешће у музичкој едукацији деце веома је битан сегмент рада и МОНС-а и Војвођанског симфонијског оркестра. Овај пут смо се удружили у мисији да омогућимо нашим малишанима једно лепо дружење које ће им помоћи да се спријатеље с квалитетном музиком и једног дана постану и наша верна публика”, наводи музиколошкиња Миа Дорошки, програмски сарадник у Музичкој омладини Новог Сада, уз напомену да ће, иако јесте у основи намењен деци, у овом концерту засигурно пођеднако уживати и одрасли.

Концерт почиње у 18 часова, улаз је слободан, а у случају лошег времена програм се сели у Синагогу.

М. С.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести