Жељко Лучић: Сви врхунски уметници треба да се вакцинишу

БЕОГРАД: Дуго очекивани, па због пандемије одлагани, концерт Жељка Лучића и пријатеља одржаће се на почетку 24. сезоне Опере и театра Мадленианум 5. октобра на Великој сцени, а један од најцењенијих баритона данашњице каже за Тањуг да сви врхунски уметници треба да се вакцинишу да би наставили са радом.
m
Фото: Tanjug/Tanja Rap

Наступ нашег прослављеног баритона, кога називају „вердијанским“, јер су га управо улоге у Вердијевим операма прославиле, биће одржан под диригентском палицом Дејана Савића и уз подршку оркестра Опере и театра Мадленианум.

Лучићеви пријатељи који ће му се овог пута као гости придружити на нашој сцени су Драгана Радаковић, једнако успешан сопран, која је интернационална звезда и Сања Анастасиа, мецосопран коју смо ретко имали прилике да чујемо на нашим сценама.

Наш прослављени баритон, Жељко Лучић, већ годинама гради веома успешну каријеру у иностранству стичући позитивне критике и славу играјући репертоар светски оперских кућа, попут Метрополитен Опере, Роyал Опера Хоусе-а, Опере Сан Франциско, Париске опере, Скале и Бечке опере.

За своју улогу у опери ''Моћ судбине'' с Опером San Francisco Financial Times је написао, “са овим Дон Карлосом, Жељко Лучић је завредео звање једног од најистакнутијих Вердијевих баритона”.

Жељко Лучић је последњи пут наступио у Београду 2018. године и напомиње да ће се 5. октобра први пут наћи на сцени Мадленианума.

Две године сам преговарао са људима из Мадленианума и ето ме на концерту који жељно ишчекујем. Верујем да ћемо публици приредити прворазредни музички догађај, казао је Лучић.

За њега нема дилеме да сви врхунски уметници на свету треба да се вакцинишу како би могли да раде свој посо.

После 18 месеци апстиненције, потпуног мрака и катаклизме у животу сваког уметника који није могао да крочи на сцену потребан ми је живи наступ... Размена енергије са публиком. Представе нису одлагане и отказиване... Једноставно није их било. Неке моје колеге су ушле и у егзистенцијалне проблеме и стварно се надам да ће се уметнички живот вратити у оквире пре пандемије, казао је Лучић.

Како каже, доба апстиненције од наступа провео је на наједноставнији начин.

Провео сам доста времена на својој софи испред телевизора. Нисам имао много избора... Све је било затворено, казао је Лучић.

У плановима нашег славног тенора, након Београда су наступи у Паризу, Њујорку, Франфурту...

Важно је да поделимо енергију и уметност с публиком, казао је Лучић.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести