Чиле: Нова статуа моаи пронађена у кратеру вулкана на Ускршњем острву

САНТИЈАГО: Нова иконична монолитна људска статуа моаи на Ускршњем острву, откривена је у кратеру вулкана Рано Рараку, објавио је данас Гардијан.
r
Фото: Pixabay.com

Статуа величине 1,6 метара описана је као „пуног тела са препознатљивим карактеристикама, али без јасне дефиниције“.

Статуа је пронађена у кориту сувог језера у кратеру вулкана, наводи се на сајту заједнице староседелаца чилеанског острва.

„Овај моаи има велики потенцијал за научне и природне студије. То је заиста јединствено откриће, јер је то први пут да је моаи откривен унутар лагуне (језера) у кратеру Рано Рараку“, саопштила је у уторак заједница староседелаца Ма'у Хенуа.

Статуу је 21. фебруара пронашао тим научних волонтера са три чилеанска универзитета, који су сарађивали на пројекту обнављања мочварног подручја у кратеру унутар вулкана Рано Рараку.

Неколико статуа моаи у тој области страдало је у октобарском шумском пожару на острву, које је познато и као Рапа Нуи, и налази се 3.500 км западно од Чилеа.

Моаи су препознатљиве монолитне исклесане камене фигуре издужених лица и без ногу које су углавном вађене из туфа, врсте вулканског пепела, на вулкану Рано Рараку.

Вулкан Рано Рараку и његове статуе моаи припадају светској баштини Унеска.

Ускршње острво је дуго било насељено полинезијцима, пре него што га је Чиле анектирао 1888. године.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести