Део мермерног украса с Партенона враћен са Сицилије у Атину

АТИНА: Део мермерног украса са Партенона враћен је у Атину из музеја на Сицилији, а званичници се надају да ће тај потез утицати на Британски музеј да врати античке скулптуре из најпознатијег античког обележја Грчке.
p
Фото: Youtube Printscreen

Атински музеј Акропоља представио је данас "Фаганов фрагмент“, мермерни фрагмент величине 35 пута 31 центиметар који приказује стопало древне грчке богиње Артемиде која седи, а која је враћена из Археолошког музеја Антонио Салинас у Палерму, пренео је Ројтерс.

Дивно је што су сицилијански и италијански пријатељи смислили да га врате тамо где је рођен, рекао је директор Музеја Акропоља Николаос Стамполидис за фрагмент, који је некада био део источног дела фриза храма.

Фрагмент ће бити постављен у галерији Партенон, у делу са стакленим зидовима са погледом на Партенон који приказује скулптуре храма у истом положају у односу на оригинални споменик, са гипсаним копијама које замењују делове који се сада углавном налазе у Британском музеју.

Надамо се да овај потез Сицилије може да подстакне сличне одлуке у другим земљама, рекла је директорка Музеја Антонио Салинас Катерина Греко.

EUR/RSD 117.3909
Најновије вести