Додељене годишње награде за Дан СНП-а

У клубу „Трема“ у Новом Саду додељене су годишње награде, медаље и плакета поводом дана Српског народног позоришта.
Покрајинска влада/Драгана Милошевић
Фото: Покрајинска влада/Драгана Милошевић

„У име Покрајинске владе и у своје лично име честитам сваком запосленом и сваком члану нашег најстаријег националног театра што сте током пандемије доказали да позориште живи и када су врата његове куће привремено затворена“, казала је данас покрајински секретар за културу, јавно информисање и односе са верским заједноцама Драгана Милошевић уочи уручивања годишњих награда, медаља и плакета у клубу „Трема“ у СНП-у.

Честитајући Дан Српског народног позоришта, који је био 28. марта, а за чије обележавање су се данас стекли услови, ресорни секретар је изразила посебну захвалност и понос на оркестар Опере СНП-а, који је изводећи композоцију „Бела ћао“, ушао у домове старијих људи, свирао на трговима и отвореним просторима, те на тај начин био запажен и на светској музичкој сцени.

Фото: Покрајинска влада/Годишње награде СНП-а

„Сви сте показали пут истрајности и храбрости, исти онај који су имали Светозар Милетић, Јован Јовановић - Змај, Јован Ђорђевић и многи други, а то радите и дан данас“, нагласила је Милошевићева и посебно истакла да су управо Покрајинска влада и Секретаријат на чијем је челу, као оснивачи, посебно издвојили средства у вредности од 75 милиона динара за реконструкцију технике и аудио-опреме велике сцене „Јован Ђорђевић“, као и за комплетну реконструкцију вентилационог система и сређивање фасаде зграде.

Како она каже, средства су део прве фазе улагања у наш најзначајнији театар, који се након четири деценије сређује, како би се наредна 160. сезона дочекала с поносом. „Зато, још једном честитам свима на подухватима јер сте ту показали креативност, иновативност и амбицију које ће се видети и у програму предстојеће сезоне“, поручила је Милошевићева.

Управник Српског народног позоришта Зоран Ђерић честитао је овогодишњим лауреатима, истичући велике пројекте које је театар ове године започео промовишући нашу културу далеко изван наших граница.

Фото: Покрајинска влада/Александри Илић - Плескоњић и Зоран Ђерић

Овогодишња златна медаља „Јован Ђорђевић“ припала је првакињи драме Српског народног позоришта Александри Илић - Плескоњић, прваку драме СНП-а Миодрагу Петровићу и Балетској школи у Новом Саду, поводом 70 година од њеног оснивања.

Сребрна медаља „Јован Ђорђевић“ додељена је првакињи балета, педагогу из Београда Гордани Симић, док је бронзана припала главном мајстору тапетарске радионице са стажом од 40 година Ђури Мацановићу, као и чланици хора Опере СНП-а Ержебет Хорват - Загорац.

Годишње награде добили су и редитељка Ана Ђорђевић, глумац Милан Ковачевић, суфлер драме Наташа Барбир, ансамбл драмске представе „Тартиф“ балерина Ана Ђурић и солиста балета Самјуел Бишоп, као и бројни други запослени у овом театру.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести