Драган Станић остаје на челу Матице српске

Професор Филозофског факултета у Новом Саду, књижевник и книжевни теоретичар Драган Станић, који је на челу Матице српске од 2012. године, водиће наше најстарије књижевно, културно и научно друштво и у наредном четворогодишњем мандату.
matica srpska, Dnevnik arhiva
Фото: Dnevnik.rs

То је одлука чланова Матице окупљених у Српском народном позоришту на 129. редовној изборној Скупштини, на којој су потврђени и предлози за састав нове управе, односно Управног и Надзорног одбора, као и Председништва, које ће, поред Станића, чинити и потпредседници проф. др Јован Делић, проф. др Милан Матавуљ и проф. др Срђан Шљукић, те генерални секретар Милан Мицић.

Анализирајући у извештају о раду протекли мандатни период, стари-нови председник је оценио да су постигнути хвале вредни резултати, подсећајући између осталог да је Матица српска добила Сретењски орден, на предлог председника Републике, као и Орден Светог Саве I реда, којим је друштво одликовала Српска православна црква, те да су носиоци највиших признања постали и Библиотека и Галерија Матице српске.

Фото: Dnevnik.rs

На 129. редовној изборној Скупштини поново је активирана и институција почасног члана Матице српске, која у протеклим деценијама није тако често коришћена, иако је у Статуту друштва јасно прецизирано да тај статус могу добити оне личности које одликују највиши стваралачки резултати, а уз то имају посебан однос према нашој култури, науци и српском народу. Тако су почасни чланови Матице српске, међу осталим, постали немачки нобеловац Петер Хандке, амерички политиколог Ноам Чомски, енглески књижевник Роналд Харвуд, француски писац Патрик Бесон, грчки композитор  Микис Теодоракис, руски редитељ Никита Михалков, те Емир Кустурица и Новак Ђоковић.

Н. Попов

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести