Сликар Феликс Валотон коначно поново „откривен“

ЊУЈОРК: Француски уметник Феликс Валотон (1865-1925) цењени хроничар краја 19. века у Паризу током живота био је веома свестран уметник и подједнако се бавио и графиком и сликањем али није био посебно запажен током живота.
е
Фото: Youtube Printscreen

После скоро целог века био је "откривен" и данас се први пут отвара његова самостална изложба, ни мање ни више, већ у најугледнијем америчком музеју Метрополитен у Њујорку.

Валотон није припадао ниједној групи француских уметника његовог времена, а сада га критичари хвале као јединствену уметничку појаву на чијим се сликама осећа неки скривени немир што га чини веома специфичним уметником за време у коме је живео и стварао.

Његови портрети су реалистични али потпуно сведени и данас Валотон важи за веома оригиналног и самосвојног сликара једне епохе.

Ентеријери, мртве природе и пејзажи зраче посебном атмосфером и задивљују комплексношћу.

За америчку изложбу обезвеђено је 80 његових слика из двадесетак колекција.

Овако обимна изложба није приређена већ 30 година и занимљива ће бити реакција колекционара који буду изнели на аукције његова дела после изложбе у Метрополитену.

Атракција изложбе су два портрета Гертруде Штајн.

Оба су први пут јавно изложена.

Гертруду Штајн су истовремено насликали Валотон и Пабло Пикасо што је потврда да га је уметнички геније 20 века веома ценио.

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести