Галерија Матице српске обележила свој дан

Галерија Матице српске је, у присуству бројне публике, обележава свој Дан и 171. годишњицу оснивања.
g
Фото: Дневник/Радивој Хаџић

Беседу о Дану Галерије одржао је др Игор Борозан, историчар уметности са Филозофског факултета у Београду. У великој сали у приземљу која носи име Саве Текелије, Матичиног почасног председника и великог добротвора, отворена је изложба “Слике великих формата - сведочанства епоха” чији је аутор др Тијана Палковљевић Бугарски, управница Галерије.

Изложена дела настала су у широком временском распону од XIX до XXI века указујући, по речима ауторке поставке, на различите историјске и друштвено-политичке прилике у којима се током тог дугог периода налазило српско друштво, али и на опредељења уметника да одређене теме презентују у великим димензијама. Оваква платна указују и на место и улогу Галерије Матице српске како у формирању, тако и у очувању националног идентитета, јер су слике монументалних димензија углавном имале ангажовану функцију.

Фото: Дневник/Радивој Хаџић

Двадесет одабраних дела на изложби настала су у размаку од једног века: између 1861. када је урађен монументални Текелијин портрет, рад Мора Тана и 1959. из које је слика “Српске сељанке “ Зоре Петровић. Подељене су у неколико целина, портрети друштвене елите, религизоне и историјске композиције, портрети владара, као и модернизми коју чине примери нових тема и разноврсних ликовних поетика. Одабране слике су по формату најмонументалнија остварења Паје Јовановића, Уроша Предића, Стевана Алексића, Петра Лубарде, Саве Шумановића, Петра Добровића, Јована Поповића, Миливоја Узелца и других уметника активних на српском културном простору.

Н. П.

 

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести