Изложба Душана Тодоровића у Зрењанину: Урбана клопка

НОВИ САД/ЗРЕЊАНИН: У салону Културног центра у Зрењанину данас се отвара изложба “Ви_Реал Урбана клопка” новосадског визуелног уметника и дугогодишњег професора Академије уметности Душана Тодоровића.
i
Фото: Ilustracija

Поставка је резултат је његове вишегодишње потребе за стварањем критичко-симбиоличког и духовитог односа према инфотехнократском систему, а радови су настали у приоду од 2016. до 2019. Тренутно истражује свет мултимедија, усмеравајући се на УВ-светло и аудио-визуелне ефекте. Постављена целина формираће виртуелно-реалан амбијент материјализованог „менталног инбокса“ који је затрпан мноштвом информација и суштински (у значењу) представља лични дијалог са временом не само уметника већ и сваког појединца.

По речима Тодоровића, савремени свет је постао савршена глобална клопка која нас деперсонализује и трансформише у зависнике инфо-скрин система. Живимо у лавиринту информација, отуђени владавином екрана, док стварни живот пролази поред нас. Амбијент Виртуелно-реално садржи четири антиномијска исечка који су одраз времена у коме живимо.

Душан Тодоровић (Крагујевац, 1945) дипломирао је на Академији за ликовне уметности у Београду 1972. на одсеку за сликарство код проф. Ђорђа Бошана. Те године је постао и члан УЛУС-а и први пут је самостално излагао у Новом Саду. Од 1974. почиње и универзитетску каријеру на Академије уметности у Новом Саду где је био и декан. Од 2013. поново је у статусу слободног уметника.

Имао је око 45 самосталних изложби у многим градовима широм бивше Југославије, а излагао је своја дела и по свету, самостално, али и на бројним поставкама југословенских и војвођанских уметника. Учествовао је у низу домаћих и европских уметничких колонија, суоснивач је прве уметничке колоније еколошке и рециклажне уметности - „Светионик“. Члан је Удружења европских уметника са седиштем у Есену и уметничке групе 16_11 Урбан Дистрикт. Добитник је бројних домаћих награда и признања.

Изложба ће трајати до 28. октобра.

Н. П.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести