Изложба "Нотр Дам, урбани пејзаж" у Новом Саду

НОВИ САД: Изложба "Нотр Дам, урбани пејзаж" Миливоја Љубинковића биће отворена 15. априла у 18 сати у новосадској Културној станици Свилара, на двогодишњицу великог пожара који је захватио париску катедралу.
slikarstvo pixabay
Фото: pixabay.com

Миливоју Љубинковићу је, како каже, Нотр Дам постао предмет интересовања пре много година, те је себи поставио питање: шта човек који се бави ликовном уметношћу друго да ради, него да узме да црта и слика.

"Јагода Буић, моја пријатељица, има стан на острву Сен Луј, са балконом који гледа на полеђину Нотр Дама. Инсталирао сам се на њен балкон, изнео блок и скромна средства, једну тубу гваша, неколико угљених пастела за цртање, неколико четки и то је био мој прибор са којим сам покушао да доживљај Нотр Дама пренесем на папир. У то сам утрошио 8 година континуираног рада", прича Љубинковић.

Изложба "Нотр Дам, урбани пејзаж" прошле године приказана је онлајн, такође 15. априла, на годишњицу великог пожара.

У вечери 15. априла 2019. године, катедралу Нотр Дам захватила је ватра која је уништила дрвени кров и велики део њене унутрашњости.

Касније је потврђено да је све што је уништено обновљиво.

Радови Миливоја Љубинковића настали су пре овог пожара.

Од почетка 21. века, катедралу је годишње посећивало око 14 милиона туриста и ходочасника, што ју је чинило једном од најпосећенијих грађевина у целој Европи.

Ова изложба реализује се у организацији пројекта "Нови Сад 2022 - Европска престоница културе" и новосадског огранка Француског института у Србији, који ове године обележава свој 70. рођендан.

Као пратећи програм изложбе, биће приказане фотографије и кратки филмови о радовима на реконструкцији катедрале, које за ову прилику уступа Јавно предузеће за рестаурацију и обнову катедрале Нотр Дам из Париза.

Изложба ће трајати до 10. маја.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести