Изложба „Уметник - колекционар – критичар“ у Галерији ГМС

НОВИ САД: Галерија Матице српске вечерас у 20 часова отвара јесењу излагачку сезону новом изложбом „Уметник - Колекционар - Критичар" у оквиру вишенедељног пројекта „Калеидоскоп културе“ Фондације „Нови Сад - Европска престоница културе 2022.“
i
Фото: Milan Tucović, Borhes (2007)

„Калеидоскоп културе“ има за циљ да покаже разноврсност уметности, уједини различите организације и појединце и покаже како је читав град уметничка сцена разноврсних садржаја и тема. На тим основама Галерија Матице српске, по речима управнице др Тијане Палковљевић Бугарски повезала је на једној изложби уметника, колекционара и критичара указујући на тај начин на калеидоскоп музејске делатности где сваки угао посматрања доноси нову слику и сазнање о важности и вредности уметности. Уметности нема без сликара који је стварају, она нема своју сврху ако нема колекционара који је сакупљају, праве одабире и формирају колекције, као што то чине и музеји, а нема трајност без критичара, историчара уметности, који је тумаче, валоризују и представљају јавности. Изложба је замишљена као јединствен калеидоскоп кроз који се они преплићу и преламају, стварајући јединствену представу о делатности, особеностима и вредностима Галерије Матице српске, кроз историјско и актуелно сликарство, указала је управница ГМС.

Уметник кога су одабрали да овом изложбом представе је Драган Стојков, дугогодишњи пријатељ Галерије који је последњих година поклонио своја бројна уметничка дела. Од колекционара одлучили су се за Владимира и Борку Поповић из Београда, посвећене сакупљаче цртежа и радова на папиру у широком временском оквиру. Изабрани критичар је Ратомир Кулић, историчар уметности, током четири деценије кустос и конзерватор Галерије Матице српске који је својим хуманистичким приступом музејском послу оставио дубок траг у раду ове установе. Дело које се представља овом изложбом његова књига "Смрт уметности и реанимација културе" потврђује Ратомира Кулића као широко образованог музејског мислиоца дубоко замишљеног над бројним питањима уметности и музејске делатности. Кулић је у себи објединио три делатности уметника који ствара дела, историчара уметности, односно кутоса који их проучава и тумачи и конзерватора који их штити, обнавља и чува за будућност.

Збирка цртежа и радова на папиру која ће бити представљена на изложби једна је од најбољих и уметнички највреднијих приватних колекција српске уметности 19. и 20. века коју поседују Владимир и Борка Поповић. По речима др Снежане Мишић, музејске саветнице, једне од аутора поставке, Владимир и Борка Поповић су по вокацији професори, а по свом опредељењу љубитељи и посвећеници уметности који већ две и по деценије пасионирано сакупљају уметничка дела, а њихову збирку цртежа одликује разноврсност аутора и ауторских концепција, техника и тема, као и широк хронолошки оквир дуг више од једног века. Међу 70 изложених дела су цртежи Уроша Предића, Паје Јовановића, Надежде Петровић, Саве Шумановића, Љубе Ивановића, Недељка Гвозденовића, Богдана Шупута, Ивана Радовића, Миленка Шербана, Младен Јосић до уметника Медиале Леонида Шејке, Мира Главуртић, Оље Ивањицки, Милића од Мачве и савремених аутора Владимира Дуњића и Милана Туцовића.

Представљајући дело Драгана Стојкова, један од аутора изложбе мр Данило Вуксановић, виши конзератор, указао је да је у питању уметник који је био везан за различите појаве у савременој уметности током протекле четири деценије. Учествовао је у бројним сегментима културног живота, студирао сликарство код Емилија Ведове у Венецији, бавио се експерименталним видовима уметничке праксе, ухватио трендове хиперреализма, сликарски гледао кроз дело Рене Магрита, визуелно опонирао Казимиру Маљевичу, парафразирао најчувенију љубавну песму српске књижевности "Санта Мариа делла Салуте", снимао документарни филм о Милану Коњовићу, кретао се међу еминентним личностима из света, излагао у светским центрима уметности, сликарски допунио најпознатија дела српске књижевности и овековечио бројне знамените историјске личности из области уметности и културе. На изложби ће бити представљени радови из различитих фаза његовог стваралаштва у ликовном и тематском смислу. По речима Вуксановића, заједнички именитељ свих сликарских серија Стојкова је прогресија симболичког сликовног писма.

О изложби ће на вечерашњем отварању говорити др Никола Крстовић, историчар уметности, а отвориће је Данијела Ванушић, помоћник министра за културно наслеђе и дигитализацију. Током трајања изложбе, до 15. октобра посетиоце очекује и пратећи програм, ауторско вођење као и разговори са колекционарима, уметником и критичарем.

Н. Попов

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести