Колеге се опраштају од Гутовића: Лане у овом свету нема алтернацију

БЕОГРАД: Директор Београдског драмског позоришта Југ Радивојевић каже за Танјуг да је Милан Лане Гутовић био велики интелектуалац, глумачки геније, пријатељ заувек и непогрешив у процени људи и времена у којем је живео.
l
Фото: Youtube Printscreen

Вест о смрти славног српског глумца јако је потресла директора БДП-а, који је Танјугу рекао да не постоје речи које могу до краја описати Гутовића.

Не постоје речи које га могу до краја описати. Био је у свему посебан, један једини. Последње две године провео је у БДП-у. У представи "Сумрак богова", он умире на сцени и напушта овај свет. Лане је отишао у вечност коју је носио са собом деценијама играјући антологијске улоге. Нажалост, наш драги Лане у овом свету нема алтернацију, изјавио је Радивојевић.

Шепетковски: Отишао је мој омиљени комичар

Отишао је мој омиљени глумац, комичар светског ранга, изјавио је глумац Андреј Шепетковски за агенцију Танјуг на вест да је његов прослављени колега Милан Лане Гутовић преминуо.

Шепетковски је казао је овај одлазак велики и ненадокнадив губитак за српску културу и да је уметничка вредност онога што је Гутовић радио апсолутно непроцењива.

Био је непоновљив у изразу, омиљен код публике и цењен од колега. Много ће нам недостајати, поручио је Шепетковски.

Карл: Гутовићеве улоге су сада у његовом трајном власништву

После Ланета Гутовића другима ће бити тешко да играју његове улоге у позоришту, на филму и телевизији, казао је Танјугу градски секретар за културу Иван Карл на вест да је преминуо глумац Милан Лане Гутовић.

Како је Карл рекао, постоје улоге које различити глумци у различитим временским периодима могу да играју и које прелазе у трајно власништво својих тумача.

Такве су биле изведбе Ланета Гутовића. Он је био суверен интерпретацији и тако ће остати трајно уписан у наше колективно сећање, казао је Карл и нагласио да је одлазак Гутовића несумњиво велики губитак за нашу културу.

Лечић: Збогом маестро, збогом добри мој

Поводом вести о смрти великог српског глумца Милана Ланета Гутовића преко друштевних мрежа се огласио и његов колега Бранислав Лечић.

Јако тужна вест. Душа ме боли за дивним и необичним глумцем. Његова посебност није била само у глумачком изразу и племенитој иронији коју је мртав озбиљан могао да изговори и све нас од срца насмеје, него у целокупној његовој личности коју ово лицемерно време није могло да заведе, написао је Лечић на друштевним мрежама.

Он је рекао да је Гутовић био изузетно интуитиван и "претачан у доношењу својих судова који се тичу свих нас".

Ускраћени смо за још један ефикасан лек за наше ментално здравље. Збогом маестро, збогом добри мој, написао је Бранислав Лечић поводом смрти Ланета Гутовића.

Хубач: Бескрајно духовит човек, саздан од интегритета

Драмски писац и драматург Жељко Хубач каже за Танјуг да је Гутовић био бескрајно духовит човек, саздан од материјала који се данас ретко користи у стварању људи - од интегритета.

На вест о смрти прослављеног глумца, Танјугу је казао да је он био храбар човек, јасног става који га је често много коштао.

Ноншаланција којом се односио Гутовић према свом јединственом таленту била је његов одговор недаровитима, а амбициознима, казао је Хубач.

Јединствен, незаменљив, непоновљив

Данас је преминуо мој отац Милан Гутовић. Нисам спремна. Немам речи прикладне за овај тренутак. На неке губитке никада не можемо бити спремни. Почивај у миру, овим речима се од свог оца, глумачке легенде вечерас опростила глумица и балерина Милица Гутовић на свом профилу друштвене мреже Фејсбук.

Многе колеге увелико пишу последње речи упућене великом глумцу Гутовићу на мрежама, који је данас преминуо, па је тако драмски уметник Хаџи Ненад Маричић записао: "Збогом, мили пријатељу! Драги Лане! Био сам поносан на наше пријатељство. Непоновљив си … Незаменљив“.

Редитељ Милош Аврамовић, аутор хит филма и серије „Јужни ветар“, опростио се на Фејсбуку искреним речима:„Никада се више нисам смејао него у друштву са тобом, драги Милане. Почивај у миру пријатељу“.

Од популарног Ланета опростила се и глумица Бранка Шелић.

Био си ми најбољи пријатељ, мој најдражи друг. Мили, драги Лане, хвала ти за све, записала је Шелић, која је са Ланетом играла у многим представама, попут „Ко се боји Вирџиније Вулф“ у театру Славија или „Сумрак богова“ у БДП-у.

Млађа колегиница Ана Сакић присетила се заједничких пројеката са изванредним комичарем.

Мили мој, позоришни колега, преко 300 представа одиграних у “Не шетај се гола” и „Ко се боји Вирџиније Вулф?“, много заједничких дружења, суза и смеха што на сцени, што приватно, много научених лекција у професији и животу, које су ме очеличиле - ти си ми их дао, написала је глумица.

Она је захвалила Ланету што ју је научио да се бори, да му парира као партнерка, да га буде достојна као великог глумца. А он ју је слушао кад год није знао текст представе, што се десило неколико пута, како је записала у шали.

Додала је: „Желим да се смејемо сада, као што ти се публика смејала и клањала, а то си једино желео... тешко је и претешко прихватити да си отишао".

Истакнути уметник Милан Цаци Михајловић је био кратак и јасан у својој последњој поруци на Фацебоок профилу:"Јединствени Лане, нека је мир његовој души у вечности".

Популарни хумористички ТВ водитељ Зоран Кесић испред своје хит емисије „24 минута са Зораном Кесићем” написао је потресне редове.

Данас нас је напустила легенда Лане Гутовић. Искрено саучешће породици, а велики је то губитак и за све нас који смо га поштовали и волели. Била нам је част да га упознамо и угостимо у нашој емисији, закључио је.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести