Лазић: Данавеј, Доерти, Андерсон најзахтевније за сликање

БЕОГРАД: Изложба познатог фотографа Јадрана Лазића, који ове године слави 50 година каријере отворена је вечерас у галерији Арте, а славни уметник за Танјуг каже да су холивудске звезде Феј Данавеј, Шенон Доерти, Џилијен Андерсон биле најзахтевније за фотографисање.
j
Фото: Tanjug (Miloš Milivojević)

Иако фотографска каријера обухвата и друге теме којима се бавио нарочито на почетку каријере, на изложби у Београду у галерији Арте посетиоци ће моћи да погледају селекцију од око 70 фотографија на којима су у највећем броју познате личности, звезде светског џет-сета и државници које је Лазић овековечио током 50 година дуге каријере.

Испред његовог објектива од 1971. године стајали су многи, али холивудске звезде су постале временом оно по чему се Јадран Лазић прославио.

Неки од њих су Шарлот Ремплинг, Ракел Велч, Роберт де Ниро, Ентони Квин, Дејвид Боуви, Џоди Фостер, Марлон Брандо, Софија Лорен, Кирк Даглас, Мајкл Даглас, Пол Макартни, Пеле, Орсон Велс, Џејн Биркин, Елизабет Тејлор, Грејс Џоунс, Џони Деп …

Лазић каже да је свака од тих славних личности које су стале пред његов објектив била захтевна на свој начин.

Требало је стићи до тих људи...Када сам био у њиховом друштву лако их је било сликати, казао је Лазић.

Године рада, велики број насловних страна у реномираним светским магазинима, многе познате личности које је током своје богате и узбудљиве каријере Јадран Лазић успео да фотографише, све то стало је у монографију "Јадран Лазић - 50 година фотографије", луксузно издање, које је аутор вечерас представио београдској публици.

Свако поглавље књиге је посвећено једној личности. Осим фотографија ту је текстуални део у којем сам објашњавао на који начин сам долазио до селебритија широм света. Било је ту свега...различитих пустоловина, али ето, обично сам успевао да их стигнем, каже кроз смех Лазић.

Каже и да је најтежу одлуку у каријери донео пред одлазак у Париз.

Отишао сам у Француску без дозволе за рад и без знања језика...Сулудо...Са друге стране била је то моја најбоља одлука у животу...Успео сам да останем у Паризу, да возим слалом између изазова и ето ме са каријером иза себе, казао је Лазић.

Фото: Tanjug (Miloš Milivojević)

Међу најзахтевније музе своје фотографије убраја холивудске звезде.

Феј Данавеј, Шенон Доерти, Џилијен Андерсон биле су најзахтевније холувудске звезде које сам фотографисао. Имале су озбиљну дистанцу према идеји да их неко фотографише на почетку снимања. Како би снимање одмицало осећале су се комотније. Феј Данавеј на крају није желела да иде са снимања. Остала је до заласка сунца у пустињи где сам је фотографисао, казао је Лазић.

Изложба траје до 2. октобра.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести