Маја Гојковић отворила конференцију "Бук ток"

БЕОГРАД: Потпредседница Владе Србије и министарка културе и информисања Маја Гојковић отворила је седмо издање конференције "Бук ток", која је посвећена писцима, књижевним критичарима, издавачима и уметницима из целог региона, и том приликом истакла да ће у оквиру 10 панела бити разматране теме од значаја за културу и књижевност.
g
Фото: Tanjug/Ministarstvo kulture i informisanja

Министарка културе је напоменула да ће познати писци, историчари, издавачи, директори установа културе, новинари, дипломате, критичари и други реномирани стручњаци дискутовати о важним историјским догађајима који су мењали свет и утицали и на област културе.

Гојковић је додала да ће на првом панелу, на коме учествују издавачи, публика из прве руке моћи да се информише какви су њихови одговори у односу на изазове које намеће "нова реалност" у виду технолошког напретка и актуелне пандемије и додала да Министарство културе и информисања путем Конкурса за откуп књига и публикација, као и суфинансирање различитих издања, опредељује значајна средства као вид подршке издавачкој делатности.

Желим да истакнем да има простора за ближу сарадњу овог сектора и Министарства, на првом месту у оквиру наступа Републике Србије на сајмовима књига у иностранству. На данашњем панелу очекујемо да од издавача добијемо конкретне предлоге за унапређење сарадње у том смеру, истакла је Гојковић.

Гојковић је притом указала на обележавање 60 година од одржавања Прве конференције Покрета несврстаних земаља у Београду које је у току, а које је једно од најзначајнијих догађаја у југословенској спољној политици, и истакла да су Министарство културе и информисања и републичке установе културе припремили више програма посвећених овом јубилеју.

Како је Гојковић напоменула, тим поводом је претходне недеље у Музеју Југославије отворена изложба "Прометеји новог доба".

Верујем да ће на панелу посвећеном Првој конференцији Покрета несврстаних бити речи и о могућностима за ширење културне сарадње са чланицама Покрета, што је међу приоритетима Министарства културе и информисања у области културне дипломатије, рекла је Гојковић и поручила да ће бити речи и о значају Белих Руса који су након Октобарске револуције дошли на ове просторе.

Велики број образованих уметника у руској емиграцији: архитекте, оперски певачи, позоришни редитељи, глумци и балерине, дало је снажан печат нашој култури. Захваљујући управо њима, Народно позориште у Београду постало је једна од најпознатијих позоришних кућа у Европи између два светска рата. Оно је и данас једна од најважнијих националних установа културе и у том смислу имаће сву неопходну подршку Министарства културе и информисања како би повратило стари сјај, рекла је министарка културе.

Гојковић је такође најавила да ће се од управника Народне библиотеке Србије Владимира Пиштала и његових саговорника чути о плановима за поновно подизање зграде на месту на којем је Народна библиотека стајала до шестоаприлског нацистичког бомбардовања.

Министарство културе и информисања подржава идеју да се на Косанчићевом венцу достојно обележи место страдања књиге, као и да овај колоритни део престонице буде што више "обојен" културом. То ће несумњиво обогатити културну понуду Београда и Србије и привући велики број домаћих и страних посетиоца. Данас ћемо се подсетити и једне од најболнијих тачака историје нашег народа, државе и културе, рушења Народне библиотеке на Косанчићевом венцу, навела је министарка културе.

Гојковић је такође изразила и своје уверење да ће многе учеснике и госте ове конференције привући и панел "Фолклорни и митски елементи у савременој српској фантастици", као и њихова улога у књижевном жанру који је све популарнији у Србији.

Својим садржајем, пратећим активностима и на првом месту тиме што у оквиру ње можемо чути мишљења најпозванијих саговорника на актуелне теме, конференција "Бук ток" даје велики допринос неговању културе дијалога и толеранције у јавном саобраћају. То су вредности за које се залаже и Министарство културе и информисања и за које верујемо да су неопходне сваком друштву, закључила је Гојковић.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести