Маја Гојковић посетила изложбу „Corona” (круна) у Културном центру Кисач

Потпредседница Владе Србије и министарка културе и информисања Маја Гојковић посетила је Културни ценар Кисач, где је протеклог викенда представљена етно арт књига “Corona” (Круна у преводу на српски) аутора Павела Суровог, директора Културног центра и приређена изложба фотографија из књиге које приказују архаичну ношњу Словака.
kisac
Фото: Танјуг

Назив књиге и изложбе, како сам аутор наводи, с једне стране указује на период настанка колекција фотографија, алудирајући на време пандемије, с друге стране ауторово дугогодишње етнографско истраживање открива и да архаичне народне ношње Словака, приказане у књизи и на изложби у великој мери подсећају на некадашње краљевско одело у Европи.

Министарка Гојковић исказала је одушевљење с књигом “Corona” и фотографијама из колекције указујући на то да приказане фотографије нису значајне само за словачку националну мањину у Србији, него су оне и видљиви  спој са европском и светском историјом.

Министарка је изјавила да фотографије из колекције треба да буду приказане у Београду и у Новом Саду у оквиру пројекта Еуропска престоница културе Нови Сад 2022, али и шире у Србији и у светским центрима. 

- У Културном центру Кисач има много старих архаичних дивних ствари, које сам као рођена Новосађанка први пут открила овде, - констатовала је Гојковићева и позвала грађане да посете Културни центар Кисач и сами погледају ту занимљиву изложбу.  Аутор књиге и фотограф изложбе “Corona” Павел Сурови изјавио је да је у Русији на међународном ИБЕФФ етномоди фестивалу ушао у финале у категорији модна фотографија са фотографијама из колекције Цорона и да ће се ускоро знати резултати такмичења. Током посете Кисача министарка Гојковић је посетила и најпознатијег антиквара у Војводини Мирослава Брну који живи у јединој саграђеној баухаус кући која је добила награду београдских архитеката 60-година. Промоцији књиге присуствовали су и помоћница покрајинског секретара за националне мањине – националне заједнице Милинка Хрћан, директорка недељника на словачком језику “Хлас људу” Милана Арњаш, председник УО КЦ Кисач Мирослав Брна, Анна Чусова, која је припремила све ношње за фотографисање као и сарадници на пројекту „Corona”.  

Е. М.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести