Министарство културе: 30 000 месечно самосталним уметницима

БЕОГРАД: Министарство културе предлозило је да се самосталним уметницима у наредна три месеца исплаћује помоћ у износу од 30 000 месечно.
 Urbana kultura na delu u SKC “Fabrika” Foto: R. Hadžić
Фото: Урбана култура на делу у СКЦ “Фабрика” Фото: Р. Хаџић

Тај новац би, како је Министарство предложило Влади Србије, био уплаћен на рачуне репрезентативних удружења у култури ради даље дистрибуције самосталним уметницима сагласно броју уметника који се воде у евиденцији репрезентативног удружења.

"Напомињемо да дистрибутери филмова, приказивачи и продуценти, као привредни субјекти, већ подлежу донетим мерама Владе, те се наведени предлог мера Министарства културе и информисања на њих не односи", прецизира се у саопштењу.

Како се истиче, предложене мере се односе на обезбеђивање егзистенције самосталних уметника као носилаца делатности од општег интереса у култури.

Министарство у саопстењу наводи да је Влади предложило мере имајући у виду различите реакције, анализе и предлоге у јавности у вези са тренутним положајем самосталних уметника, а у циљу превазилажења ефеката које криза настала у условима пандемије Цовид-19 има на материјални положај самосталних уметника.

Наводи се да су узета у обзир и решења која су с тим у вези друге земље примениле.

Култура је најзначајнији део нашег националног и државног идентитета и као таква нема мањи значај од осталих привредних грана, указује Министарство.

"Напротив, њен утицај на свеукупни економски, друштвени и привредни развој је немерљив. Ефекти помоћи самосталним уметницима превазилазе износ средстава који би требало определити", наводи се у саопстењу.

Министарство културе и информисања изражава очекивање да ће се предложене мере узети у разматрање.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести