Народни музеј обележио 80 година од смрти Шумановића

БЕОГРАД: У Народном музеју у Београду вечерас је одржана трибина поводом 80 година убиства истакнутог српског сликара Саве Шумановића уз пратећи програм изложби "Исходиште слике: цртежи Саве Шумановића из збирке Народног музеја Србије’‘ и "Срем 1942’‘.
Sava Šumanović: Šid pod snegom, 1935. Foto: Dnevnik.rs
Фото: Сава Шумановић: Шид под снегом, 1935. Фото: Дневник.рс

Посетиоци су имали прилику да кроз трибину, која је организована у сарадњи са Музејом жртава геноцида, а на којој су говорили историчар Бојан Арбутина и археолог Радовац Сремац, аутори изложбе под насловом "Срем 1942’‘, дознају више о животу, стварању и страдању једног од најзначајнијих српских сликара 20. века.

Осврћући се на историјски период када су усташе убиле Саву Шумановића кога су ухапсиле два дана раније 28.августа у његовој кучи у Шиду, Арбутина је говорио о дешавањима која су задесила Срем током Другог светског рата, дајући историјски осврт и историјски контекст у коме је живео, а затим и настрадао Шумановић.

"Осамдесет година након тешког страдања, ми имамо капацитета да поново преиспитујемо те страшне и трагичне моменте наше прошлости", рекао је Арбутина.

Археолог Сремац говорио је подробно о животу великог сликара, наводећи податке када је Шумановић мучен и стрељан у оквиру злочиначке акције хрватских усташа, иако се као уметник држао подаље од дешавања која су била око њега.

Наиме, акција предвођена ратним злочинцем Виктором Томићем која је спроведена на ширем простору Срема током августа и у првој половини септембра 1942. године, када је том приликом смртно је страдало око 6.000 Срба, Рома и Јевреја, представља само један у низу сегмената геноцида почињеног над припадницима три народа.

Масовна хапшења Срба у Срему, импровизована суђења, а потом и стрељања отпочела су 6. августа 1942. године у Сремској Митровици, да би се потом раширила по целој територији Срема, када су се по обиму страдања истакла се стрељања вршена на стратишту Дудик у близини Вуковара, и на сремскомитровачком православном гробљу у Сремској Митровици.

Жртве које нису стрељане у Срему углавном су упућиване у јасеновачки систем концентрационих и логора смрти.

Током стрељања у Срему жвот је изгубио и познати српски сликар Сава Шумановић, у ноћи између 30. и 31. августа 1942. године, на сремскомитровачком православном гробљу.

Број жртава броји 6.000 мушкараца, жена, стараца и деце, а ухапшено је преко 10.000 цивила, навели су говорници.

Након одржане трибине, посетиоци су имали прилику да кроз вођени обилазак историчарке уметности Драгане Љубеновић погледају ШУмановићева дела, као и да чују о техникама, процесима и уметничким досеткама великог српског сликара.

 

 

Стотине хиљада становника у Мичигену остало без струје

ДЕТРОИТ, 30. августа (Тањуг) - Стотине хиљада становника америчке савезне државе Мичиген остало је данас без струје у удару олује која је чупала дрвеће и обарала стубове, а једна 14-годишња девојчица погинула је од последица струјног удара.

Како се наводи у саопштењу полиције, у месту Монро, на око 60 километара јужно од Детроита, 14-годишња девојчица настрадала је од струјног удара, када је дрво пало испред њене куће и покидало струјну жицу, пренео је Ројтерс.

Компаније за електродистрибуцију саопштиле су да је без струје више од 373.000 људи.

Како су навели званичници у саопштењу, десетине школа у југоисточном делу Мичигена отказале су данашњу наставу.

Низ олуја које доносе обилне кише погодиле су делове Илиноиса, Индијане, Арканзаса, Тексаса и Охаја.

У Мичигену су удари ветра достигли брзину од 113 километара на час, а оборено је више од 3.300 стубова за пренос струје.

Електродистрибуција окупља тимове из читаве земље ради обављања поправки.

Очекује се да ће у наредна два дана струју поново добити 80 одсто погођених грађана.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести