Нове оптужбе да Србија присваја културно наслеђе Црне Горе

ПОДГОРИЦА: Црногорског ПЕН центар и Факултет за црногорски језик и књижевност оптужили су Србију да прекраја и присваја црногорско културно наслеђе, а повод је, како наводе, "скандалозна најава" Српскога народног позоришта за оперу „Владимир и Косара“.
srpsko narodno pozoriste
Фото: Dnevnik (Filip Bakić)

Они су позвали научне установе и државне органе да реагују на, како кажу, сваки покушај негације црногорске историје и културе.

"До сада смо се много пута уверили да такве праксе претходе крвавим плановима за уништење целих народа и држава...", наводи се у опширном саопштењу ПЕН центра и Факултета.

Уз оштру осуду, они упозоравају на неопходност изградње државних механизама за спречавање злоупотреба.

Наводи се да је реч о опери у којој су, како кажу, дукљански кнез Владимир и македонска принцеза Косара означени као „српски Ромео и Јулија“.

Збивања се догађају у Црној Гори на измаку X и почетком XИ века, а Српско народно позориште то представља као догађаје који се збивају у Србији.

ПЕН центар и Факултет за црногорски језик тврде да је овде реч о "прекрајању и присвајању црногорскога историјског и културног наслеђа", што је, како кажу, "стратешка политика Србије и њених установа".

"Скандалозна најава Српскога народног позоришта за оперу ''Владимир и Косара'', у којој су дукљански кнез Владимир и македонска принцеза Косара означени као ''српски Ромео и Јулија а збивања која су се догађала у Црној Гори на измаку X и почетку XИ вијека, као догађаји ''на простору наше земље'' (дакле, Србије), још је један у низу доказа да су прекрајање и присвајање црногорскога историјског и културног наслеђа стратешка политика Републике Србије и њених установа", наводи се у саопштењу, преноси подгорички портал ЦдМ.

Уз наводе записа из историјских извора који помињу дукљанског кенза Владимира, тврде да је култ дукљанског кнеза пре петнаестак година прекинут "интервенцијом Цркве Србије, која је самовољно уништила древни тумул (на Румији) посадивши на његово место лимени објекат, прекрајајући изворни култ, чиме је он као црногорско нематеријално културно добро у потпуности разорен".

"Када је филијала Цркве Србије у Црној Гори увидела да ни за хиљаду година нису успели из црногорске свести истиснути култ Св. Владимира, преименовали су га насадивши му име које у Црној Гори није стекао - Св. Јован Владимир, како би га и преко имена национално деконтекстуализовали", стоји у саопштењу ПЕН центра и Факултет за црногорски језик.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести