Опроштај од Феђе Стојановића: Као човек и уметник мера вредности

БЕОГРАД: Многе колеге уметници се вечерас на друштвеним мрежама опраштају од изненада преминулог глумца Феђе Стојановића, са тек мало написаних речи, као да можда више немају снаге од толико учесталих смрти драмских уметника у последњем периоду.
f
Фото: Tanjug (Atelje 212 / Printskrin)

Дирекција Звездара театра на челу са управником Душаном Ковачевићем записала је на Фацебоок страници: “Данас нас је напустио Феђа Стојановић, диван глумац и драг сарадник. Сећамо се представа у којима је играо код нас - "Лари Томпсон - трагедија једне младости", "Вечерас слушате" и "Љубав у Савамали".

Управо последњи наслов је и даље актуелан, јер се већ неколико сезона увек игра пред распродатом салом, а писац овог позоришног хит комада - Иван Лалић, кратко се огласио речима: “Ја имам све мање снаге да подносим овакве вести. Феђа мој”.

Колегиница из његовог матичног позоришта Атељеа 212 - Бранка Шелић, записала је тек ово - “Оде Феђица наш, жао ми је”, а глумица млађе генерације Тијана Чуровић - “Е мој Феле... Збогом”, било је све што је утиснула у објаву, уз слику себе са преминулим глумцем.

И као човек и као уметник мера вредности, веома јасно се огласила глумица Јелена Ђукић, а њена колегиница Ана Сакић се емотивно опростила - “Феђице мој добри...наш Феђице... предивни... анђели нека га чувају заувек”.

Онда су се на својим Фацебоок налозима даље опраштали претежно филмски и телевизијски редитељи, као што је Јелена Бајић Јочић - “Диван глумац, племенит човек, предивна душа! Феђа Стојановић! Почивај у миру”.

Уредник драмског програма РТС-а и редитељ Марко Новаковић такође је био сажет у поруци - “Почивај у миру, драги Феђа. Била је част радити са тобом”.

Телевизијски и позоришни режисер Мишко Милојевић прво је био кратак (“Поздрав Феђа, почивај у миру!”), да би онда осетио потребу да се распише око успомене на покојног глумца.

Иако смо током протеклих деценија више пута радили заједно, моје најснажније сећање на Феђу је са Академије, када је он, заједно са покојном Марином Кољубајевом играо, као неку испитну представу, дуо драму - једночинку, која се, колико сећам звала “Подсетник”, започео је своју беседу Милојевић.

Не сећам се ни ко је био писац, ни ко је режирао тај испит, али и Феђа и Марина су зрачили неким невероватним шармом и истанчаном глумачком енергијом. Већ тад се могло препознати да ће ти студенти III године глуме постати велики глумци, са сетом је написао редитељ.

Наравно памте се Феђине улоге из Атељеа 212, али мени је, ето, остао у сећању тај бриљантни медаљон из давних дана, закључио је ТВ аутор.

Управо се и његово матично позориште Атеље 212 опростило од свог глумца, где су истакли да је преминуо након тешке болести, а каријеру је градио на филму, телевизији и у театру.

Издвојили су читав репертоар његових улога у овој кући, где је дошао давне 1973. године (“Иза кулиса”, “Лагум”, “Силвија”, “Три верзије живота”, “Прослава”, “Отац на службеном путу”, “Зоран Ђинђић”, “Седам и по”, “Трст”, “Ревизор”, “Господин Бидерман и пиромани”).

Последњу улогу у матичном театру је остварио током пандемије - “Да бог да те мајка родила” у октобру 2020.

Подвукли су да је играо на готово свим сценама Београда - ЈДП, Битеф театар, Мадленианум, “Душко Радовић”, “Бошко Буха”, фестивалима Белеф, и споменутом Звездара театру.

Последња упечатљива улога му је била у серији - теленовели “Истине и лажи” (2019) од преко 300 епизода.

Време и место сахране, као и комеморације биће накнадно објављено.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести