Перформанс “Монумент” отвара изложбу “Evrovizion” у МСУВ

НОВИ САД, 23. новембра (Тањуг) - Перформанс “Монумент: Без изгубљених” уметнице Иване Ивковић, отвориће 26. новембра изложбу “Evrovizion - Crossing Stories and Spaces” у Музеју савремене уметности Војводине (МСУВ) у Новом Саду.
p
Фото: Ilustracija/MSUV

На отварању ће бити присутна кустоскиња Сања Којић Младенов, као и уметници: Игор Бошњак, Важико Чачкјани, Лана Чмајчанин, Ивана Ивковић, Владимир Миладиновић, Стан де Натрис и Аднан Софтић. Изложбу организује Институција за интернационалне односе у култури из Немачке - ифа у сарадњи са МСУВ, Гете Институтом Србије, и део је програма "Нови Сад - Европска престоница културе 2022".

Пројекат“Монумент: Без изгубљених”представља наставак мултимедијалног истраживања ауторке започетог пре неколико година, у којем ствара живе слике на сцени у специфичним контекстима и местима. Питања идентитета и родних стереотипа заузимају значајно место у делу Иване Ивковић при чему она користи полунаго мушко тело као перформативни инструмент или медијум специфичне осетљивости и сензуалности.

Већа група мушких извођача, у МСУВ, уз минималну кореографију оживљава сценарио који представља развијену композицију Последњег суда - деконструкцију ове библијске представе којом се „поново оживљава“ тренутак након ње, а дело говори о страху од непознатог.

Изложба “Evrovizion - Crossing Stories and Spaces” бави се актуелном друштвено-политичком ситуацијом у Европи и идејом европског идентитета.

На изложби ће своје радове представити уметници - Невин Аладаг, Игор Бошњак, Важико Чачкјани, Лана Чмајчанин, Јохана Диел, Петрит Халилај, Ивана Ивковић, Жани Жембер, Владимир Миладиновић, Хенрика Науман, Емилија Шкарнулите, Селма Селман, Славс анд Татарс и Аднан Софтић.

Кустоскиње изложбе су Сања Којић Младенов и Сабина Клем.

За време презентације изложбе која ће трајати од 26. новембра све до 27. фебруара 2022, биће одржана серија пратећих програма у Новом Саду.

У фебруару наредне године у галерији Мењачница Гете-Института у Београду очекује се реализација изложбе споменуте уметнице Хенрике Науман.

Институција за интернационалне односе у култури из Немачке - ифа конципира, промовише и организује изложбе о ликовној уметности, дизајну и архитектури широм света, од историје Баухауса до савремене уметничке праксе и модерне фотографије.

Ову уметничку и културну размену иницира одељење уметности ифа, својим програмима у галерији у Штутгарту и галерији у Берлину, путујућим изложбама, подршком уметницима, као и програмима за бијенале и конференције.

Организација ифа је најстарија немачка посредничка организација за интернационалне односе у култури, коју подржавају Савезно министарство иностраних послова СР Немачке, покрајина Баден-Виртемберг и њен главни град Штутгарт.

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести