Промоција зборника Сто година часописа „Зенит“ у ГМС

НОВИ САД: У Галерији Матице српске  вечерас од 19 часова биће одржана промоција међународног зборника „Сто година часописа Зенит 1921–1926–2021“, чији су уредници Ирина Суботић и Бојан Јовић, а који је објављен у издању београдске Галерије Рима и Института за књижевност и уметност.
z
Фото: Ilustracija

Зборник „Сто година часописа Зенит 1921–1926–2021“ посвећен је обележавању једног века од када је у Загребу, 1. фебруара 1921. године, објављен први број ове интернационалне ревије за нову уметност, најзначајнијег југословенског авангардног часописа међународоне провенијенције. Редакција је 1923. пресељена у Београд где је часопис забрањен по публиковању последњег, 43. броја, децембра 1926. Зборник жели да, на симболичан и истовремено научан начин, подсети на историјски значај и могућу актуелност часописа и зенитистичког покрета који је допринео профилисању културне сцене тек основане државе Срба, Хрвата и Словенаца. Идеолог зенитистичког покрета – Љубомир Мицић, бескомпромисан и упоран – био је нападан, прогањан, осуђиван, а после Другог светског рата и потпуно искључен из културног живота, па самим тим готово заборављен.

Зборник настоји да одговори на питања којој мери је Зенитово наслеђе и данас – век касније – живо, да ли су у досадашњим истраживањима, анализама и тумачењима исцрпљене све теме и питања која је отварао овај часопиа, да ли је све речено и написано о Мицићу, његовим идејама, његовим сарадницима и његовој заоставштини и чиме нове генерације истраживача могу да допринесу овој теми? Зборник садржи тридесет и пет научних студија еминентних домаћих и иностраних стручњака и и младих истраживача, уз бројне ликовне и документарне прилоге, који су осветлили све аспеке зенитистичког покрета и његових програмских идеја.

Уредница Зборника, историчарка уметности Ирина Суботић, велики познавалац овог авангардног покрета, са Видосавом Голубовић ауторка претходне монографије посвећене “Зениту” (2008), каже да је Мицић у синкретизму различитих ликовних појава 20- их година прошлог века видео значај и потенцијале нове уметност и то промовисао кроз свој часопис и кроз изложбу у Београду 1924, једну од највећих и најзначајнијих манифестација зенитизма.

“Зенит” је своју оштру критичку оријентацију против конзервативне (мало)грађанске свести и капиталистичког друштва, ауторитета политичке власти и цркве, социјалне неправде и окошталих институција, изражавао је кроз полемичке и програмске текстове, манифесте, прозу и поезију већ од првог броја. Упечатљиви визуелни ефекти – дизајн часописа и других зенитистичких издања, репродукције, типографска и графичка решења – одражавали су тај борбени активизам.

Уводну реч на промоцији упутиће др Тијана Палковљевић Бугарски, управница Галерије Матице српске, а у разговору о зборнику учествоваће проф. емеритус Ирина Суботић, уредница зборника, проф. др Маја Станковић, Невена Мартиновић, кустоскиња Галерије Рима и др Горан Милорадовић, историчар, док ће модератор бити проф. др Дијана Метлић.

Н. П.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести