Радови Александра Станојевића у новосадској Галерији на штрафти

У Галерији на штрафти, коју је на Булевару Михајла Пупина у Новом Саду покренула Галерија Бел арт за промоцију младих уметника, данас ће бити постављени радови новосадског аутора Александра Станојевића.
с
Фото: Рад Александра Станојевића

Пројекат “Комуникација погледом” базиран је на истраживању личности, унутрашњем портрету, са свим емоцијама. По речима аутора, богатим наносима боја и пигмената, апстраховани портрет спонтано настаје и формира се из самог сликарског процеса. Портрети које слика су углавном приказани анфас, док редукцијом или потпуним изостављањем детаља на лицу, као и агресивним приступом/третманом сликаних површина (гребањем, отискивањем, рибањем, гажењем) додатно наглашава људску тескобу и отуђеност савременог човека. Ови сликарски радови могу се ишчитавати и као успостављање одређене типологије маскирања и прикривања – оно чему је склон човек данашњице, објашњава аутор наводећи да на тај начин, указује на друштвене појаве, социјалне односе као и природу човека који трага за својом истином у свету који га окружује.

Александар Станојевић (Параћин, 1992) дипломирао је на Академији уметности у Новом Саду, одсек – сликарство, у класи проф. Босиљке Зиројевић Лечић где је тренутно на мастер студијама. Боравио је у резиденцијалном пројекту у Салцбургу, 2015, као и у студентској размени у Гранади, 2017. До сада је имао 12 самосталних изложби и учествовао је на многим групним изложбама. Ове године је постао члан СУЛУВ-а. Радови ће моћи да се виде до 1. октобра.    

Н. П.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести