Радови Балинта Сомбатија и Звонимира Сантрача на Сајму уметности у Будимпешти

Новосадска Галерија Бел арт учествује на Сајму уметности у Будимпешти (Артмаркет) који се од 21. до 25. октобра одржава у Миленарис парку.
umetnost, izlozba, slikanje, ilustracija pixabay
Фото: pixabay.com

Радовима двојице наших савремених уметника Балинта Сомбатија и Звонимира Сантрача Галерија тежи да презентује аутентичну уметничку рефлексију у Србији у времену прекретнице осамдесетих и деведесетих година 20. века. Сомбатијево стваралаштво, у оквиру ангажоване, концептуалне, уметности понашања и знакова, реализовано је најразличитијим начинима и медијима – од визуелне поезије, мејл-арта, перформанса, објеката и инсталација, па све до карактеристичног бављења сликом као засебном културолошком и социјалном појавом укупне „иконосфере“.

Он је изградио перманентно ангажовани однос према свету у коме живи и ствара и стекао изузетну међународну репутацију. Сантрач је на југословенској уметничкој сцени осамдесетих година био заговорник сликарства јасних медијских пропозиција и авангардистичких претензија. Као ангажовани уметник ствара инсталације, објекте и монументалне пројекте који по својим садржајима, конотацијама и размерама постају алармантни знак свеукупне драме постојања у југословенском региону, као јединственој политикој последици рушења Берлинског зида…

Организатори изложбе указују да су Сомбати и Сантрач најистакнутији међу онима који су имали потребу (и храброст) да о догађајима који су креирали нашу судбину, јасно и недвосмислено прозборе аутентичним и монументалним делима, јасним и убедљивим уметничким порукама.

        Н. П.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести