Сахрањен књижевник Драгослав Михаиловић

БЕОГРАД: Књижевник Драгослав Михаиловић (1930-2023) сахрањен је данас у Алеји великана на Новом гробљу у Београду, у присуству чланова породице, бројних пријатеља, познаника, сарадника и поштовалаца.
s
Фото: Youtube Printscreen

Опело је у Храму Светог Николе служио са свештенством викарни епископ новобрдски Иларион, који се у својој краткој беседи присетио да је Михаиловић "у своју породицу примио све оне који су читали велику књижевност коју је писао" . "Он је успео да створи предиван свет, а само му је зло нуђено у овом свету", приметио је Иларион. Према његовим речима, Михаиловић је био велики човек и пријатељ, у њему је "жуборила тајна васкрсења", красили су га велики дар и прегалаштво, и "дечак у њему је био до упокојења". "Рекао ми је: 'Не бих могао да напишем' Петријин венац' да нисам православан'", рекао је између осталог Иларион.

У свом последњем опроштају, академик и драматург Душан Ковачевић је подсетио, између осталог, да се писац књига "Фреде, лаку ноћ", "Кад су цветале тикве" и "Петријин венац" од својих почетака "борио за очување, неговање и афирмацију српског језика". Ковачевић је рекао да се данас опрашта "од пријатеља, после пола века познанства, дружења, разговора". "Одлази велики писац и оставља своју породицу и многобројне ликове из својих књига, који ће живети вечно док ходају и причају по земљи Србији, коју је Драгослав толико волео", рекао је Ковачевић.

Опраштајући се од свог пријатеља великог писца, некадашњи професор БУ Владета Јанковић је рекао да је Михаиловић "имао диван и страшан, испуњен и дуг живот", који је "искористио ваљано и без остатка". "О твом уметничком учинку говориће се нараштајима, учиће се по школама, где год има и докле год буде српског језика. По теби ће се звати улице и тргови. Све што си написао стоји, и стајаће као тврди град", поручио је Јанковић.

Према његовим речима, Михаиловић је био "поштен, вредан, великодушан и незлобив, неустрашив и усправан пред неправдом". "Ниси се дао пасјим синовима Драгославе. Ни онда кад су те кидали на злу месту, ни док су деценијама касније њушкали за тобом кад си био славан и недодирљив. Бојали су те се они, а имали су и зашто", оценио је Јанковић.

Према његовим речима, Михаиловић је стрпљиво, неуморно и неустрашиво сакупио грађу и објавио петокњижје о Голом отоку, "које већ јесте, а тек ће бити, глогов колац удбашким злотворима". Сахрани су присуствовали, између осталих, глумци Светозар Цветковић, Тихомир Станић, Драган Бјелогрлић, Гордан Кичић, Драган Петровић Пеле, Ненад Илић, писац Владимир Кецмановић и други.

Романописац, приповедач, сценариста, драматург, и редован члан Српске академије наука и уметности Драгослав Михаиловић преминуо је 12. марта у 93. години у Београду.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести