"Сан неолитске ноћи" од 15. јула у Новом Саду

До сада неоткривене податке о праисторији ових простора, који сежу чак до неолита, као и први реалистични приказ праисторијског човека – становника Лепенског вира, који је представљен на Светској изложби „Дубаи Експо”, представиће изложба „Сан неолитске ноћи” Музеја Војводине и Народног музеја Србије.
muzej vojvodine
Фото: Dnevnik.rs

Изложба се реализује у оквиру програмског лука „Тврђава мира” Европске престонице културе, од 15. јула у Музеју Војводине.  

О значају ове поставке говори и чињеница да је последња велика изложба о неолиту у нашој земљи организована 1968. године. Са открићима нових локалитета и осавремењивањем археолошких истраживања, ово ће бити прва изложба у Србији, и то у години титуле Европске престонице културе, која ће обухватити нове, многобројне сегменте из овог периода, које публика још није имала прилику да види.  

Пре свега, путем ексклузивних археолошких експоната и најновијих научних резултата, ова поставка, чији су аутори мр Лидија Баљ и Андреј Старовић, одговориће на питања о томе ко су били људи који су створили нови свет у Европи, одакле су и због чега дошли баш у Подунавље и какав је био њихов сусрет са староседеоцима. 

Како истичу Баљ и Старовић, значај изложбе огледа се у развоју човечанства какво данас познајемо, а неолит је био прекретница, те поставка обухвата више од једног века плодоносних археолошких истраживања. 

„Сан неолитске ноћи“ у фокус ставља концепт културе мира и заједништва, дајући ново светло на важне процесе који су се одвијали током неолита и који су из корена мењали начин живота на простору Европе стварајући њен нови културни идентитет. Кроз евоцирање прича о том давном времену, отвара се драгоцена ризница сећања везана за просторе ране Европе – за њену културу, историју, традицију, читаву богату текстуру људског живота и друштва”, истичу аутори и додају да је нарочито занимљив део поставке – научни део, у оквиру ког ће бити оживљен један од становника Лепенског вира кроз пројекат „МетаХјуман – Упознајте праисторијског човека”. Потпуно реалистичан модел главе становника овог светски чувеног познатог археолошког локалитета, од пре 10.000 година, начињен помоћу врхунске „Метахјуман” технологије, дело тима проф. др Софије Стефановић, изазвао је велику пажњу на Светској изложби „Дубаи Експо”.  

Фото: Metahjuman. promo

Као и свака изложба Музеја Војводине, и ова ће имати и друге садржаје: стручна предавања, радионице за све категорије посетилаца, са нагласком на оне најмлађе, али и друге програме у којима ће посетиоци представљати актера, а не само посматрача поставке. 

Изложбу је подржала и национална платформа „Србија ствара“. 

Изложба „Сан неолитске ноћи” трајаће до 15. октобра. Програмски лук „Тврђава мира” бави се промишљањем и критичким сагледавањем ратних сукоба и његових последица, трагајући за културом мира, промовишући интеркултурални дијалог и помирење, који ће до 17. јула угостити више од 1500 уметника кроз готово 150 програма. 

Детаљан програм, програмску књигу, сатнице и све информације у вези са догађајима можете пронаћи на сајту пројекта новисад2022.рс

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести