Слика 2019 у Ечки: Подршка статусу фотографије

НОВИ САД: Наши најистакнутији фотографи окупили су се у Ечки на Другој колонији уметничке фотографије „Слика 2019“.
foto
Фото: Ivana Arađanin promoviše Antologiju fotografije Vojvodine

Поред снимања занимљивих мотива на просторима Царске баре и Сланог Копова, које ће љубитељи фотографске уметности имати прилику да виде на посебној изложби, фотографи су у Народном музеју и Галерији савремене уметности у Зрењанину одржали неколико стручних предавања и присуствовали промоцији деветог тома Антологије фотографије Војводине, аутора Боривоја Миросављевића, о којој је говорила кустоскиња Ивана Арађанин.

На овом скупу сви фотографи су једногласно, и својим потписима, подржали апел Друштва новинара Војводине, којим се од Министарства културе Републике Србије тражи да фотографија, као медиј, задржи своје место у Закону о култури Републике Србије. Фотографи, наиме, не прихватају предлог да се фотографија „подразумева“ као „мултимедијална или електронска“ делатност, већ инсистирају на томе да она задржи своје место међу основним делатностима у култури Србије.


Музеј у Зрењанину?

Приликом отварања пригодне изложбе у центру Зрењанина, градоначелник Чедомир Јањић је, између осталог, рекао да је овај град заинтересован да отвори први музеј фотографије у нашој земљи. Музеј би био смештен у сачуваном фотографском атељеу Иштвана Олдала, који је далеке 1854. године почео да ради као први професионални фотографски атеље у овом делу Балкана.


Уз позната имена Томислава Петернека, Боривоја Миросављевића, Гордана Поморишца, Зорана Јовановића-Мачка, Вукице Микаче, Сање Кнежевић, Соње Жугић, Мартина Цандира, Јована Његовића Дрндака, Дарка Дозета и друга, апел подршке су потписали и наши познати фотографи који раде у иностранству - Воја Митровић из Париза и Ненад Ракићевић из САД.

Б. Миросављевића

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести