Свечана академија посвећена Лазару Дунђерском сутра у СНП

Поводом обележавања стогодишњице смрти Лазара Дунђерског (Србобран 1833 - Беч 1917), сутра у 19 часова ће у Српском народном позоришту бити приређена свечана академија, посвећена овом великом добротвору, мецени, пријатељу многих уметника, великом земљопоседнику, трговцу, индустријалцу, и једном од највиђенијих Срба у  Аустроугарској монархији.
Sednica Organizacionog odbora posvećene Lazaru Dunđerskom  Foto: B. Lučić
Фото: Седница Организационог одбора посвећене Лазару Дунђерском Фото: Б. Лучић

„У обавези смо да на достојан начин и са великом пажњом  обележимо стогодишњицу смрти великана какав је био Лазар Дунђерски, и тако вратимо дуг и обновимо сећање према великом човеку и великом добротвору“,рекао је председник председник Организационог одбора Свечане академије и Покрајинске владе Игор Мировић, који је председавао јучерашњом седницом овог одбора.

Академија ће бити приређена по сценарију Зорана Суботичког, аутора пројекта „Чудесни свет Дунђерских”, док ће је режирати Немања Петроње. По речима Суботичког, важно је да Српско народно позориште на приличан начин и институционално скрене пажњу на тог великог човека, који је, међу много тога чиме је задужио своје сународнике, последњих година 19. века изградио позоришно здање у дворишту данашњег Хотела „Војводина”, који је био у његовом власништву, и уступио га бесплатно глумцима на коришћење.

Упркос великом богатству, Лазар Дунђерски је важио за скромног породичног човека, вредног, предузимљивог и штедљивог, „спремног да дела и на ползу рода свог”. У Будимпешти је сазидао, и основао Завод за васпитање српских девојака “Ангелијанум”; новчано је помагао Матицу српску и друге културне, националне и хуманитарне установе; стипендирао је и талентоване српске музичаре у Бечу, и још много тога чинио у корист својих сународника.

Академија ће, како најављује Суботички, бити нешто другачија од сличних програма. – Проћи ћемо кроз живот Лазара Дунђерског, али не тако што ћемо читати његову биографију, него ће глумац Миодраг Петровић изводити делове моје монодраме „Ја, Лазар Дунђерски”, коју намеравамо да догодине и поставимо на позоришну сцену. Уз то, кроз тај период, када се овде дух Европе преламао кроз калеидоскоп националних визура и погледа, проћи ћемо и адекватним музичким секвенцама. Посебно поглавље Академије биће и изложба посвећена оставштини Дунђерских, на којој ће један од експоната бити и макета тог старог позоришта, које је, нажалост, изгорело 1928, а у поставци ће се наћи и оригинална захвалница Лазару Дунђерском, коју му је 1892. доделило Друштво за Српско народно позориште - наводи Зоран Суботички.

У Организационом одбору ове академије су и представници Матице српске, Галерије МС и Српског народног позоришта, РТВ-а, „Дневника” и Привредне коморе Војводине, као и челни људи општина и градова за које је породица Дунђерски доста учинила: Бечеја, Новог Бечеја, Србобрана, Бачке Паланке, Бачког Петровца, Кикинде, Зрењанина и Новог Сада.

        Н. П-ј.

 

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести