Тајна колекције античких скулптура најзад отворена за јавност

РИМ: Колекција античких скулптура у власништву древне породице Торлони која до сада није била излагана, биће коначно представљена јавности у марту 2020. године, објавио је "Њујорк тајмс".
w
Фото: pixabay.com

Уз подсећање да је Рим познат по приватним музејима који носе имена славних породица, њујоршки дневник пише да породица Торлони није никоме до сада дозвољавала да види колекцију у којој су камене скулптуре од петог века пре наше ере до четвртог века, већ су и стручњаци могли да се упознају са њом само путем каталога одштампаног крајем 19. века.

Породица Торлони, сматрају стручњаци, поседује највреднију колекцију камених грчких и римских скулптура на свету. Изложба на којој ће бити изложено 96 скулптура које су рестауриране и део су колекције која обухвата 620 експоната, биће неколико месеци постављена у Риму, а затим креће не велику турнеју по свету

Колекција садржи 180 биста скоро свих познатих Грка и Римљана и највећа је колекција таквих портрета на свету, као и монуметалне скулптуре богова и митских хероја.

Аутор јединог постојећег каталога Пјетро Ерколе Висконти је написао да је колекција бескрајно драгоцена и да је стварана далеко од очију јавности, током више векова, тако да се о многим скулптурама ни не зна у круговима стручњака. Многи су признали да су само знали за неке скулптуре, али их никада нису видели.

Тако је настала легенда о колекцији породице Торлони која ће коначно бити доступна и публици и стручњацима.
Преговори да се барем део колекције изложи и учини доступан публици трајали су годинама и сада ће то бити могуће у палати Кафарели, која је део Музеја античког римског Капитола.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести