У Галерији Матице српске отворена изложба „Трајне вредности“

НОВИ САД: Изложба Трајне вредности. Збирка уметничких дела ДДОР осигурања свечано је отворена у Галерији Матице српске.
i
Фото: galerijamaticesrpske.rs

На отварању изложбе су говорили др Тијана Палковљевић Бугарски, управница Галерије Матице српске, Ђорђо Маркеђани, председник Извршног одбора ДДОР осигурања, Његова екселенција Карло Ло Кашо, амбасадор Републике Италије у Србији, док је изложбу свечано отворила Маја Гојковић, потпредседница Владе Републике Србије и министар културе и информисања.

Речима: „ДДОР и Галерију Матице српске повезује пре свега Трг галерија, али оно што је много важније, повезују нас заједничке вредности које негујемо, а то су трајање, поштовање, доступност и управо овом изложбом, поштујући оно што је компанија ДДОР учинила протеклих седамдесет година прикупљајући уметничка дела уметника из Војводине, то чинимо доступним“ – присутнима се обратила др Тијана Палковљевић Бугарски, док је председник Извршног одбора ДДОР осигурања, Ђорђо Маркеђани изјавио: „Данас ДДОР осигурање чини важан корак и дели богатство које има са својим градом и публиком. Ова изложба је значајна јер приказује снажно културно наслеђе Војводине и Србије, потврђује дугорочну посвећеност улагању и подршци окружењу у којем наша компанија послује и тиме кроз богатство лепоте ликовних дела унапређујемо квалитет појединца и друштва у целини – што је и циљ нашег осигуравајућег друштва.“

Ова изложба, рекао је амбасадор Ло Кашо, доказ је великог српског уметничког наслеђа, чврстих културних веза између Италије и Србије и способности италијанских компанија, овде присутних, да буду промотери све јачих и интензивнијих културних контаката између наше две земље".

Фото: galerijamaticesrpske.rs

Изложбу је свечано отворила Маја Гојковић, потпредседница Владе Републике Србије и министар културе и информисања: „Велико ми је задовољство што имам прилику да вам се вечерас обратим и отворим изложбу Трајне вредности у Галерији Матице српске, једној од најстаријих републичких установа културе. Вечерашња изложба добар је пример успешне сарадње културе и привреде, коју су препознали и у дело спровели Галерија и друштвено одговорна организација ДДОР осигурања. Пред нама је изложба 80 слика од 64 аутора, одабраних из богате колекције ДДОР Нови Сад осигурања. Додатну занимљивост изложби даје то што ће публика од вечерас моћи да види вредна дела која су до сада само ретки и привилеговани имали могућност да погледају.“

Галерију Матице српске и ДДОР осигурање повезује трајање и уверење о важности заштите и очувања културног наслеђа. Заједнички пројекат пописа, обраде, дигитализације и валоризације уметничке збирке сакупљене у ДДОР осигурању резултирао је изложбом Трајне вредности. Збирка уметничких дела ДДОР осигурања. Дела, која живе аутентичним животом у свакодневној комуникацији са запосленима и клијентима, привремено су премештена из радних просторија, у галеријске просторе, чиме су постала доступна широј јавности.

Богату уметничку колекцију ДДОР-а чини триста деведесет пет радова ликовне и примењене уметности, претежно уметника из Србије. Ради лакшег сагледавања комплексне колекције ДДОР осигурања, изложба, коју чини избор од преко осамдесет радова, у Галерији Матице српске представљена је публици у четири целине. Свака од њих носи наслов у ком су препознате сличне идеје или осећања којима су се водили ствараоци, неовисно од стилског или тематског опредељења. Прва целина, Рурални и урбани амбијенти као упориште, тематизује просторе и предмете из непосредног окружења или сећања уметника. Призори као полазишта за ликовна истраживања односи се на дела која се удаљавају од приказа блиског реалности и у њима се испитују односи ликовних елемената, стилских карактеристика и исказују лични доживљаји. У трећој целини, под називом Митологија, историја, фантазија, меланхолија доминира интимистички и романтизовани уметнички доживљај, различит од наших искустава спознајне стварности. Разумевајући важност личности које су водиле компанију од њеног настанка, последња целина изложбе под називом Носиоци идеала, посвећена је управо њима.

Изложбом је обухваћено ликовно стваралаштво шездесет пет уметника различитих генерација, од оних који су прве професионалне кораке правили у периоду између два светска рата, до уметника који су се формирали у току последње деценије XX века и којима припадају прве деценије новог века, попут Бошка Петровића, Анкице Опрешник, Оље Ивањицки, Ђерђа Ереша, Милана Коњовића, Пал Дечова и других.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести