Вукосављевић: Библиотеке бољи део система културе у Србији

БЕОГРАД: Министар културе и информисања Владан Вукосављевић оценио је у Градској библиотеци у Новом Саду, на представљању нове верзије унапређеног библиотечко-информационог система БИСИС 5, да су библиотеке бољи део система културе у Србији и засад, једина област културе која је утврдила правила и у пословима дигитализације.
vladan vukosavljevic
Фото: Tanjug (Jaroslav Pap)

Подсетивши да је Министарство културе и информисања у последње две године подржало заједнички пројекат водећих српских јавних библиотека: београдске, новосадске и шабачке за унапређење овог библиотечко-информационог система, министар Вукосављевић је подвукао да је занимање показало и педесетак других јавних библиотека широм Србије.

Министарство културе и информисања је здушно подржало иницијативу библиотечких установа да се унапреди и усагласи са актуелним потребама домаћи софтвер. 

Тиме се, осим подршке домаћем знању информатичког домена, показује и одговорност према домаћим буџетским изворима којима треба целисходно располагати, нагласио је министар. 

Вукосављевић је рекао да овог резултата не би било без научне базе Универзитета у Новом Саду, односно стручњака Факултета техничких наука, где је и развијена прва верзија БИСИС 5. 

Повезивање око заједничког циља и јавног интереса овде је уродило добрим плодом, истакао је он.

Вукосављевић је рекао да је ово први корак који је Министарство предложило, а наведен је и у Стратегији развоја културе, у процесу унапређења размене научних и технолошких информација и да се библиотечка мрежа успостави као целовит систем, подржан домаћим и повољнијим софтверским решењима, који ће се даље развијати. 

У овој области, заиста нема разлога да се не ослонимо на своје знање, које иначе увелико извозимо, подвукао је министар и поручио да ће овакве подухвате Министарство културе и информисања наставити да помаже.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести