Вукосављевић: Лубардина слика није нестала 

БЕОГРАД: Министар културе Владан Вукосављевић демантовао је да је украдена слика чувеног уметника Петра Лубарде, те новинарима у Дому синдиката показао да се она и даље налази у том објекту.
vladan vukosavljevic
Фото: Tanjug (D. Goll, arhiva)

Оспоравајући тврдње Блица да слика месецима није у згради Дома синдиката, Вукосављевић је рекао да вредност тог дела, за које лист тврди да вреди милион евра, није позната јер вредносна процена није утврђена.

Формално правно, казао је Вукосављевић, поменуто уметичко дело није културно добро, али је, додао је, свакако од изузетног значаја за српску културу.

Реч је, казао је, о уметничком делу у власништву Савеза самосталних синдиката Србије, у чијем је власништву је Дом синдиката.

Приватна фирма која ради на реконструкцији Дома синдика, само је закупац, који је дужан да брине о свим вредностима као што су Лубардина слика, али и јединствене оргуље и други предмети, казао је министар.

Слика је културно добро у колоквијалном смислу, свака слика овог великог уметника, Петра Лубарде је културно добро, рекао је он и објаснио да је Музеј савремене уметности тај који треба да одлучи да ли је неко савремено уметничко дело културно добро или не.

Министарство је одредило три стручњака из Куће легата Петра Лубарде, из Музеја савремене уметности и Народног музеја како би стручњаци дошли и одредили колико слика вреди.

Дворана Дома синдиката пре неколико месеци је добила новог власника - фирму MCF Мегаком филм.

Игор Станковић, власник ове фирме рекао је да је ово  уметничко дело у власништву Савеза самосталних синдиката Србије у чијем је власништву и зграда Дома синдиката.

Приватна фирма која ради на реконструкцији Дома синдика, само је закупац, који је дужан да брине о свим вредностима као што су Лубардина слика, али и јединствене оргуље и други предмети, објаснио је Станковић.

Слика ће остати у холу Дворане када се заврши реконструкција објекта.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести