"Нови Сад Европска престоница културе" - конкурс за уметнике

НОВИ САД: Пројекат “Нови Сад - Европска престоница културе”, у оквиру резиденцијалног програма “Уметник у гостима” организује конкурс за уметничке посете Мађарској и Немачкој.
novi sad 2021
Фото: EPK
Визуелни уметници имаће прилике да у току јесени бораве месец дана у Регензбургу, у Немачкој, где ће стварати на тему наслеђа тог града и његовог значења у светлу садашњости и будућности.
 
Под слоганом “Наслеђе - данас/сутра”, истражује се богата историја организације “УНЕСКО Светска баштина Град Регенсбург”, а интервенције младих уметника и уметница функционисале би по принципу привремених, ин-ситу доприноса и извештавања на јавним местима, пре свега у урбаним деловима града или на обали Дунава.
 
Одабраном резиденту обезбеђени су трошкови пута, смештај, трошкови материјала за израду уметничког дела, промоција резиденције и накнада за рад и путне трошкове.
 
Такође, удружење “документа” омогућава и приступ архивској грађи и својој интердисциплинарној мрежи.
 
Отворен је и конкурс који књижевницима пружа прилику да стварају у Печују, у Мађарској.
 
Млади уметници ће писати у оквиру одређеног концепта и на задате теме, у договору са организацијом-домаћином.
 
Документација која је потребна за конкурисање за одлазак у Регензбург, доступна је на сајту НовиСад 2021, као и сви детаљи и критеријуми конкурса за одлазак у Печуј.
 
Рок за пријаву за оба позива је најкасније до 15. августа у поноћ.
 
Циљ програма “Уметник у гостима” који се реализује у оквиру пројекта “Нови Сад - Европска престоница цултуре” јесте интернационализација локалне уметничке сцене и едукација и умрежавање локалних уметника са иностраним уметницима и организацијама.
 
Кроз овај програм подржавају се новосадски уметници у реализацији одлазећих резиденција, али се и страним уметницима омогућава да дођу у Нови Сад и да кроз рад са локалним уметницима размене искуства и знања.
EUR/RSD 117.1527
Најновије вести