Преминула књижевница Љиљана Јокић Каспар (1951 - 2016)

Љиљана Јокић Каспар је рођена у Новом Саду 1951, дипломирала на Филозофском факултету, група Југословенска и општа књижевност.

Од 1977. сарадница је и новинарка културне рубрике „Гласа омладине” и Радио Новог Сада.

Писала је телевизијску, филмску и позоришну критику. Од 1979. била је сарадник ТВ Нови Сад, у периоду 1988-1991. оперативни уредник и секретар часописа за културу и уметност „Поља” у Новом Саду.

Предавала је креативно писање (светска књижевност - проза 19. и 20. века) на Женским студијама М. М. Анштајн у Новом Саду. Била је  уредник емисије „У сазвежђу књига“ културно-уметничког програма ТВ Нови Сад.

У истом периоду од 2000. године до 2002.  критичар дневних новина „Дневник„. Боравила више пута као стипендиста и  радио дописник у Берлину. Била је директор Међународне књижевне колоније писаца коју организује СКД.

Објавила је збирке приповедака “Ампула ноћног лептира”, ”Не пропусти никад трикове чаролије”, “Лилипутанци путују у XXI век”, као и романе: “Четири мале жене”, “Ћелави пси”, “Yu file”...

Проза Љиљане Јокић Каспар уврштена је у велики број антологија савремене српске прозе. Њене приче су објављивана и превођене на мађарски, македонски, бугарски, руски, украјински, румунски, енглески, немачки, словачки, македонски и италијански језик.

Написала драме: „Болест Ивана Исаковича Волкова„, “Плес демона - 4 мале жене” и радио драме које су изведене на радио програму - “Ципеле које саме ходају”, „Црвени контрабас”...

У зрењанинском позоришту „Тоша Јовановић„ 2006. премијерно изведена њена драма „Четири мале жене“, а драматизација прозе Данила Киша  изведена је у Суботичком позоришту у режији Наде Кокотовић,  драматизација “Мансарде”  изведена је за Радио Нови Сад.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести