БДП гостује с четири представе у Новосадском позоришту

НОВИ САД: Четири представе Београдског драмског позоришта гостоваће од 25. до 29. септембра на сцени Новосадског позоришта (Ујвидеки Сзинхаз), у оквиру мини фестивала „Наши дани“, саопштила је дирекција театра у Новом Саду.
novosadsko pozoriste, ujvideki sinhaz, dnevnik
Фото: Дневник (В. Фифа)

Манифестација је реализована на основу споразума о размени представа три театра - Новосадског позоришта, БДП-а и Српског народног позоришта, а на крају прошле сезоне 2020/2021, у јуну, БДП је већ гостовао са својим пројектима у СНП-у.

На програму фестивала наћи ће се представе из најновије продукције БДП-а, при чему смотра почиње 25. септембра са драмом „Кишне капи на врелом камењу“ филмског редитеља Рајнера Вернера Фасбиндера, у режији Југа Ђорђевића.

Након тога, 27. септембра, на сцени ће се одиграти немачки комад „Дан када ја није више било ја“, у режији Таре Манић.

Ово је драма о обично породици у којој се једног дана деси нешто необично.

Према речима редитељке, у овом бајковитом, надреалистичном комаду, који разматра и иронизује баналност свакодневице и опасност потиснутих жеља, испитује се шта данас подразумева брак, породица и идентитет, али кроз апсурд у данашњем тренутку и савременој комуникацији.

На репертоару је 28. септембра и „Пластелин“ риског писца Василија Сигарева, у режији Марка Торлаковића.

Прича прати хронолошки низ несрећних околности и догађаја који се дешавају главном јунаку Максиму.

Четврта драма која ће се 29. септембра извести пред новосадском публиком јесте „ Баал“ Бертолта Брехта, у режији словеначког уметника Диега де Брее.

Како је давно навео сам писац о свом делу, јунак Баал путује према свом неизбежном самоуништењу, а његова жеља да испуни Небо без Бога присиљава га да презире већ опустошени свет.

Преокупиран вредностима, вером и љубављу, домовином и законом, лагано почиње да се игра са ђаволовим репом, а његов плес изазива смрт.

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести