Богат програм Новосадског позоришта у септембру

НОВИ САД: Публику Новосадског позоришта (Ујвидеки Сзинхаз) на почетку 48. сезоне у септембру очекује богат програм, значајан број гостовања, као и мини фестивал "Наши дани", смотра нових представа Београдског драмског позоришта.
Novosadsko pozorište Foto: Dnevnik.rs
Фото: Новосадско позориште Фото: Дневник.рс   

Већ 5. септембра, на даскама овог позоришта ће гостовати мањински мађарски театар из Румуније са комадом „Несрећни“ ансамбла „Фигура студио“ из града Георгени, као једини експериментални театар у Трансилванији.

У основи радње је однос између мужа и жене који су колеге са телевизије, из чијих живота сви постепено нестају, због непријатности и страхота које су проживели заједно и одвојено.

Након тога ће се 21. септембра одиграти веома занимљив и крајње несвакидашњи позоришни догађај - Драмско такмичење мађарских војвођанских писаца.

Ове године се пројекат одржава јубиларни 20. пут, а идеја је да се подржи развој мађарске драмске литературе, тако што ће за мање од 48 сати аутори написати од почетка три драмска текста које ће одмах реализовати три редитеља са три различите глумачке екипе.

Ово је подухват у којем су најважнији - брзина, креативност и маштовитост свих драмских учесника.

Два дана касније, у госте долази Народно позориште из Суботице, са представом „Шорогице“ редитеља Ђерђа Херњака.

Пред крај месеца, од 25. септембра - у оквиру мини фестивала „Наши дани“, на сцени Новосадског позоришта ће гостовати четири нове представе из БДП-а.

Прва драма на програму је „Кишне капи на врелом камењу“ према делу и филму редитеља Рајнера Вернера Фасбиндера, у режији Југа Ðорђевића, онда следи „Дан када ја више није било ја“ редитељке Таре Манић, комад „Пластелин“ руског аутора Василија Сигарева, у поставци Марка Торлаковића, као и „Баал“ Бертолта Брехта, у режији словеначког уметника Дијега де Брее.

Гостовање ових представа је резултат споразума о сарадњи између Новосадског позоришта, Српског народног позоришта и БДП-а, који подразумева размену пројеката, тако да су београдске колеге већ гостовале и на сцени СНП-а у јуну, пред крај протекле сезоне.

Такође, ансамбл Новосадског позоришта гостоваће у Будимпешти, са „Сељачком опером“, а пред крај месеца и са представом „Капетан Прљави Фред“, док ће у суботичком позоришту „Костолањи Деже“, чији је оснивач редитељ Андраш Урбан, наступити нова представа „Мефисто“ Клауса Мана.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести