Чувени комади на тему љубави на каналу Мадленианума

БЕОГРАД: Онлајн репертоар Мадленинаума ове недеље је у знаку љубави те ће публика моћи да погледа чувену оперу „Мадам Батерфлај“ Ђакома Пучинија, затим „Плави Анђео“ и комедију „Дама из Максима“.
opera
Фото: operatheatremadlenianum.com

Пучинијева „Мадам Батерфлај“ остала је забележена као прва сајбер опера код нас.

Редитељ Дејан Миладиновић је показао да појмови из виртуелног света, попут сајбер простора, хероја и антихероја из видео игрица могу постати део једне опере, и то опере која је написана 1904. године, подсећају из Мадленианума.

На премијери 13. маја 2007. године у овом спектаклу наступили су гости из Америке: Аилан Шу, звезда америчких сцена пореклом из Кине, у улози Ћо Ћо Сан и Марчело Бедони који је певао ролу Пинкертона, а новом поставком једне од најславнијих оперских љубавних прича дириговао је Станко Јовановић, који се већ истакао у представама „Две удовице“ и „Травијата“.

На снимку који ће бити емитован публика ће гледати и слушати Јасмину Трумбеташ Петровић и Сашу Штулића.

Петак 22. маја резервисан је за варијете представу насталу по чувеном роману „Плави анђео“, у драматизацији Бранислава Поповића, који је писао и сонгове и музику за ову представу.

Овај роман из 1905. године био је и инспирација за филм „Плави анђео“, први немачки звучни филм, којим је у филмску историју ушла тада нова звезда, чувена Марлен Дитрих.

Комад је премијерно изведен 8. октобра 2013. на линији поставке мелодрамских наслова, који су инспирисани интересантним личностима из прошлости и врхунским књижевним делима.

Прича о забрањеној и несхваћеној љубави између гимназијског професора Имануела Рата (Феђа Стојановић) и варјиететске певачице Лоле (Слобода Мићаловић у алтернацији Луција Шербеџија) приказана је у јефтином локалу „Плави анђео“.

Свакако је куриозитет што је на даскама Мадленианума тада маестрално играо и певао Властимир Ђуза Стоиљковић.

У недељу је на репертоару водвиљ, комедија „Дама из Максима“ Жоржа Фејдоа, „некрунисаног краља комедије забуне.“
Блазираност, љубав, љубомора - то су елементи ове комедије која је у редитељу Славенку Салетовићу и екипи сјајних и већ више пута проверених комичара пронашла своје идеалне тумаче, поручују из позоришта.

Премијерно је изведена 10. маја 2008. године, а улогу господина Петипона играо је Михаило Лађевац, док је раскошну лепотицу Цицу Жеравицу тумачила Катарина Радивојевић.

Представе се емитују у 19.30 часова преко Јутјуб канала Мадленианума.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести