„Девојчица са шибицама“ 14. маја у Позоришту младих

НОВИ САД: Пробе за нову представу „Девојчица са шибицама“ по мотивима чувене бајке Ханса Кристијана Андерсена, у режији Соње Петровић, почеле су 12. априла на Међународни дан деце која живе или раде на улици, у Позоришту младих у Новом Саду.
Pozoriste mladih Dnevnik.rs/Arhiva
Фото: Dnevnik.rs/Arhiva

Представа је намењена деци и родитељима, али и свима који не желе да затварају очи пред тешким темама, а пројекат се реализује у сарадњи са Удружењем грађана “Слобода нема цену” и Фестивала еколошког позоришта за децу и младе.

У представи, чија ће премијера бити 14. маја, играју Кристина Савков, Вера Хрћан Остојић, Ервин Хаџимуртезић, Алекса Илић и Данило Миловановић.

Ауторски тим чине драматург Мина Петрић, стручни сарадник Добрила Марковић, психолог Јелена Сокић, композитор Игор Сакач, сценограф Катарина Келић, костимограф Јасмина Радујко.

Дан 12. април се претходних десет година обележава као Међународни дан деце која живе или раде на улици и такви датуми служе да укажу на друштвене проблеме и да покрену на акцију.

Сценско дело “Девојчица са шибицама” бави се управо темом деце на улици, препуштене судбини пуној неизвесности.

Екстремно сиромаштво, социјално отуђење, дискриминација, отежан приступ школству и здравственом систему, са или без родитеља или старатеља, ова деца изложена су ризицима од неадекватне бриге, економске и сексуалне експлоатације, злостављања, занемаривања и насиља.

На све то, њихов положај је додатно угрожен чињеницом да се све одвија у јеку пандемије којој се крај не може предвидети.

Покретачи ове иницијативе и вође едукативног позоришног пројекта истичу да само један дан у години 12. април никако није довољан да се прича о овом проблему.

Главни циљ представе је развијање емпатије у периоду развоја детета као и едукација о опасностима којима су деца изложена на улици, попут трафикинга, насиља, дискримининације, психоактивних супстанци.

Ова бајка, а и сама представа, обрађује тему смрти, нуди механизме помоћу којих се учи како да се људи носе са мучним и тешким осећањима у животу.

Део представе су и разговори са децом и родитељима после сваког извођења, а предвиђене су и трибине намењене професионалцима из невладиног сектора, а на тему положаја деце у покрету, трговине људима, важности превентивних акција.

Аутори представе “Девојчица са шибицама” позивају родитеље, медије, наставнике, социјалне раднике и професоре на премијеру 14. маја како би сви заједно сазнали да ли ова бајка можда има срећан крај.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести