Изложба "Позориште у времену сваком" у Етнографском музеју

БЕОГРАД: У Етнографском музеју 1. новембра биће отворена изложба "Позориште у времену сваком" на тему развоја српског позоришта, уприличена поводом обележавања 100 година Удружења драмских уметника Србије.
pozoriste, predstava, zavesa pixabay
Фото: pixabay.com

Удружење драмских уметника ову изложбу организује у сарадњи са Музејом позоришне уметности Србије, Позоришним музејом Војводине, Архивом Србије и Историјским архивом Београда.

"Циљ изложбе је да се јавности предочи позоришна уметност као истински важан сегмент друштвеног живота и покаже како су позоришна уметност и њени уметници утицали на модернизацију и демократизацију друштва колико су и како пратили историјске друштвене токове и доприносили заштити и развоју културног идентитета народа и државе којој припадају" рекао је данас председник Удружења драмских уметника Србије Воја Брајовић.

Како каже, одлуку да се јубилеј обележи на овај начин сматра корисном, јер је то прилика да се покаже како се рађало позориште код нас и како су у новом светском поретку од 1919. године позоришни људи искористили прилику да и они буду део света, као неко ко је стално био маргинализован.

"Позоришна уметност мислим најбоље одражава духовност и утиче на свест свог народа. Ми смо томе посветили пажњу. Важно је истаћи да су се позоришни људи за ових 100 година борили да буду схваћени, да буду значајни у свом деловању", рекао је Брајовић на данашњој конференцији за медије у Етнографском музеју и додао да је уметност један од основних стубова развоја друштва.

"Драмски уметници исказују слободу и зато је заштитни знак или лого удружења управо стилизовани арлекин "Лудус", а то је порука да само луда има храбрости да господару каже истину", поручио је Брајовић.

Мирјана Одавић, вођа ауторског тима који је припремио изложбу, објаснила је да је она само назнака историје српског позоришта, која обухвата период рађања идеје о позоришту, токове који су се касније збивали, једноставно саму судбину позоришног деловања.

За Мирослава Перишића, директора Архива Србије циљ поставке о развоју позоришта у Србији је - какву је улогу у свему томе имао глумац.

"Важно је да сагледамо њихову судбину која је била више тешка него лака, и која је битна за развој уметности ипозоришта код нас", истакао је Перишић.

У сусрет и током трајања изложбе "Позориште у времену сваком" у Етнографском музеју, на улицама Београда и Новог Сада биће приказана и својеврсна Изложба на отвореном.

Тематску изложбу "Позориште у времену сваком" у Етнографском музеју отвара перформанс савременог циркуса према мотивима "Путујућег позоришта Шопаловић" Љубомира Симовића.

Изложбу прати каталог (аутор Зоран Максимовић) са текстовима о историји српског позоришта и о делатности Удружења у периоду од оснивања Удружења глумаца Срба, Хрвата и Словенаца, 1919. године до Другог светског рата (Снежана Лазић) и у послератном периоду – до данас (Јелена Ковачевић).

Каталог је илустрован делом докумената и фотографија прикупљених за припрему изложбе, а приход од продаје каталога намењен је Фонду солидарности драмских уметника.

У Арт биоскопу Етнографског музеја ће током трајања изложбе, све до 30. новембра бити приказани архивски снимци 24 позоришне представе.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести