Кад опасност прође, славићемо живот и позориште

Глумачке свечаности „Миливоје Живановић“, најављене од 4. до 9. априла у Пожаревцу, отказане су због пандемије и вероватно ће бити одржане најесен.
д
Фото: Промо

Селектор овог фестивала Миливоје Млађеновић послао је јавноси тим поводом поруку.

„Уместо да градоначелник Пожаревца, Бранислав Спасовић, по обичају установљеном пре дведесетпет година, вечерас кључеве Града симболично преда глумцима који ће својом уметношћу у наредних шест вечери славити име Миливоја Живановића, великана спрске глуме и промовисати његове следбенике, град је Пожаревац, под опсадом злокобног вируса. Уместо да Зијах Соколовић, прослављени глумац, позван да ове године, својом беседом о глумцу, осоколи српско глумиште и глумиште региона, он је, пре неколико дана са терасе свог сарајевског стана бодрио грађанство, људство ... Из дана у дан, стешњени, унижени, оковани без окова, устрашени, људи од позоришта на Јутјуб каналу емитују снимке својих представа иако знају да је то тек слабашно подсећање на моћ позоришта чија је суштина, највећи смисао, само у најдиректнијем обраћању публици...Али и тако, какво је да је, боље је од ћутње којом смо се заразили ових дана.

Јубиларне, 25. Глумачке свечаности конципране су тако да се на пожаревачкој сцени од 4. до 9. априла приреди парада глумаца који се по својим уметничким својствима равнају према Миливоју Живановићу, глумцу који је био заиста врхунско мерило своје епохе, а стварао „на прагу авангарде“. У свих пет такмичарских представа, тако се наместило, ради се о страдању, било индивидуалном, као у “Нечистој крви” Народног позоришта где главна јунакиња клицу своје пропасти носи у одлуци да се успротиви моралном обрасцу који прописује паланка, било колективном а какво је разорно дејство нацизма у глумачки високостилизованом “Сумраку богова” Београдског драмског позоришта, о одрастању и зрењу једног јеврејског дечака у суровом добу које претходи Другом светском рату у грандиозном театарском подухвату “Семпер идем” Народног позоришта из Сомбора. Исто тако снажан утисак на публику оставила би и представа “Лоренцачо” ЈДП-а која се бави питањима људскости, моралних образаца, као и представа “Смедерево 1941” Српског народног позоришта из Новог Сада о страдању глумаца овог позоришта. Страдање се наместило као кључна реч овогодишњег Фестивала, као опомена свима нама, да је човек, колико год деловао надмоћно, ипак од крхке грађе, те да ћемо кад ова стварна и метафорична самртна опасност прође, знати да славимо достојанственије и живот и позориште.”

Пожаревачки фестивал покренут је пре 25 година у славу Миливоја Живановића (1900-1976), који је био први страни глумац који је добио Медаљу Станиславски 1966. у Москви. Живановић је играо најпре у путујућим дружинама, а преломни тренутак у његовој каријери био је наступ у трупи Михајла Микице Спасића, када га је видео и Бранислав Нушић. Играо је у Српском народном позоришту, у Скопљу, Народном позоришту у Београду од 1933, а 1947. је прешао у ЈДП и у њему остао до 1970. Потом је прешао у тадашње Савремено позориште Београд (данашње БДП), где је одиграо само једну представу. Укупно је од 1923. до 1970. остварио више од 360 улога, а играо је и у више од 30 филмова и ТВ серија.

Н. П-ј.

EUR/RSD 117.5965
Најновије вести