Карл: У позориштима засад све по старом

БЕОГРАД: Градски секретар за културу Иван Карл потврдио је Танјугу да ће београдска позоришта наставити са радом до даљег, уз актуелне мере сузбијања пандемије вируса ковид 19.
Сирота Милева из Босне у нашој цивилизацији године 1878.
Фото: И. Прерадовић/ НП Суботица промо

Карл је нагласио да ће се у складу са неком новом одлуком републичког Кризног штаба за заштиту здравља становништва од заразне болести ковид 19, променити функционисање позоришта када за то дође време.

Треба бити опрезан са новим налетом пандемије у Европи. Ако се околности са пандемијом радикално промене у Београду и читавој Србији пратићемо одлуке републичког Кризног штаба и складу са тим организовати рад позоришта, казао је Карл.
У позориштима, биоскопима и концертним дворанама дозвољено је, иначе, присуство публике или гледалаца, али њихов број не сме да прелази 500.

Они који посећују биоскоп или позоришта морају да поштују физичку дистанцу од 1,5 м, мора бити празних седишта у публици, а маска је обавезна за све, осим за глумце на сцени.

Новица Антић директор Атељеа 212 каже за Танјуг наглашава да у доброј вери заједно са ансамблом очекује наредне дане и недеље.

У нашем позоришту се поштују све прописане мере. До 500 људи, трећина сале, придржавање санитарних мера, мерење температуре...

Имамо премијеру комада "Један Пикасо" у ком играју Тихомир Станић и Софија Јуричан у недељу 24. октобра. Планирали смо нормалан рад надаље, а докле ће све то да траје видећемо..., каже Антић.

Од када се у септембру публика вратила у позоришта, у Атељеу 212 у премијерно изведена представе "Дабогда те мајка родила" Ведране Рудан у режији Тање Мандић Ригонат, "Руска смрт" Ирине Васковске у режији Аде Лазић и "Пред свитање" Филипа Грујића у режији Анђелке Николић..

Публика долази... 110 људи по представибезбедна је у нашем позоришту, јер инсистирамо на заштитним мерама...Бродвеј не ради, па имамо осећај да смо за сада боље прошли, казао је Антић.

Југ Радивојевић директор Београдског драмског позоришта за Тањуг најављује премијеру комада "Читач", по роману Бернарда Шлинка, у драматизацији Федора Шилија и у режији Бориса Лијешевића.

На нама је да дамо све од себе док буде трајало. Имали смо велике планове за другу половину прошле сезоне али нас је пандемија вируса ковид 19 у томе делимично омела. Планирамо и две премијере у новембру: “Југојугославија“ по тексту и у режији Бона Парка која је заказана за 20. новембар и осам дана касније Фасбиндерове "Кишне капи на врелом камењу" у режији Југа Ђорђевића. Упркос пандемији која је јако непредвидива, верујем да ћемо играти и у новембру.

Од повратка публике у позориште у септембру у БДП- у премијерно су изведене представа: "Ружни, прљави, зли", према тексту Слободана Обрадовића, заснованом на чувеном филму Етореа Сколе, редитељке Ленке Удовички и “Није то – то; Студија Фауста”, по тексту Симоне Семенич, настао у сарадњи са сарајевским САРТР-ом, Зетским домом с Цетиња и Међународним театарским фестивалом МЕШ.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести