Комични и шармантни балет „Враголанка“ 6. новембра у СНП-у

Балетска представа “Враголанка”, рађена на музику Луја Јозефа Фердинанда Херолда, и у оркестрацији и аранжману музике Џона Ланчберија, на репертоару је 6. новембра у 19 часова , на сцени „Јован Ђорђевић“ Српског народног позоришта. Кореограф и редитељ ове представе је Калин Ханциу, гост из Румуније, а диригент је Александар Којић.
srpsko narodno pozoriste
Фото: Dnevnik (Filip Bakić)

У овој шармантној и комичној представи, са „префињеном Херолдовом музиком“ и Ланчберијевим музичким аранжаманима, богату поседницу, удовицу Симон, традиционално тумачи мушки балетски играч. То, по речима кореографа Ханциуа, није пантомимска улога, него омогућује играчу да заиста игра балет, користећи технику, играјући у дуетима, и све остало што омогућује ова улога.

Солиста СНП-а Давид Груосо игра маму Симон, која покушава да спречи љубав између своје лепе кћерке Лизе и сиромашног младића Колена. Иако су узалудни њени напори да Лизу уда за сина богатог газде, на крају тријумфује љубав младих, без обзира на различитост њиховог порекла. Новосадској балетској публици је своје виђење „Враголанке“ понудио Калин Ханциу, румунски балетски педагог и кореограф, који је „Враголанку“ сагледао као представницу генерације девојака чије понашање излази из оквира стереотипних патријархалних примера послушних девојака - напомињу у СНП -у. У улогама су: Ана Ђурић (Лиза), Давид Груосо (Мајка Симона), Андреј Колчериу (Колен), Самјуел Бишоп (Томас), Милан Иван (Ален), Лана Стојановић (Фани Елслер), Наојуки Ацуми (Петао) и многи други чланови балета СНП -а.

Н. П-ј.

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести