Kонцерт балета каирске опере на сцени Народног позоришта

БЕОГРАД: Концерт балета Каирске опере у част Египта, као почасног госта 64. Београдског сајма књиге, биће одржан 20. октобра на Великој сцени Народног позоришта у Београду, најављено је из националног театра.
e
Фото: pixabay.com

У оквиру програма, биће изведени традиционални плесови Египта, као и балетске сцене из Корсара, Грка Зорбе, Дон Кихота, Клеопатре...

Балет Каирске опере основан је 1966. године, као саставни део Балетског института при Академији уметности.

Чланове овог ансамбла су својевремено обучавали совјетски стручњаци.

Прва продукција Балета била је "Бахчисарајска чесма" у режији Леонида Лавровског, некадашњег директора театра Бољшој.

Након тога, ансамбл Балета је свом репертоару додао још великих класичних балета, као што су: Жизела, Крцко Орашчић, Пакита, Лабудово језеро и Дон Кихот, а затим су уследили модерни балети египатских композитора и кореографа, као што су: Озирис, Хасан и Наима, Египатска ноћ и Нил.

Од 1973. године, Балет је имао велики број гостовања у иностранству: Москва, Лењинград, Бугарска, Југославија, Немачка, Француска, Италија, Сједињене Америчке Државе, Тунис, Кореја и Кина.

Балетски ансамбл Каирске опере постао је саставни део Националног културног центра 1991. године.

Тадашњи директор Центра је био Абдел Монеим Камел, који је репертоару ансамбла додао своје поставке балета Ромео и Јулија, Лабудово језеро, Крцко Орашчић, Пепељуга, Корсар, Кармина бурана и Болеро.

Уз ове, он је публици представио велики број продукција страних кореографа, као што су: Лоркијана, Сан танго, Хамлет, Малгрш тут, Зорба, Хиљаду и једна ноћ, Danses qu''on Croise, Одисеј, Спартак, Посвећење пролећа...

Током 1998. и 1999. године, ансамбл је учествовао у продукцији опере Аида код пирамида, у режији Абдела Монеим Камела, а 2001. године постављена је продукција Ел Леила Ел Кебира која је постигла велики успех.

Ерминија Гамбарели Камел је постављена за директорку Балетског ансамбла Каирске опере 2004. године.

Балет Каирске опере редовно гостује у Мексику, Француској, Енглеској, Ирској, Кореји, Аустрији, САД, Кини, Чешкој, Италији, Турској, Либану, Јордану, Канади, Русији и на Маурицијусу.

EUR/RSD 117.5896
Најновије вести