„Лабудово језеро” у суботу први пут у овој сезони

Најпознатији бели балет “Лабудово језеро” Чајковског први пут ће у новој сезони Српског народног позоришта бити изведен суботу у 19 часова на сцени “Јован Ђорђевић”.
srpsko narodno pozoriste
Фото: Dnevnik (Filip Bakić)

Кореограф и редитељ је Владимир Логунов, а у другом чину су аутори кореографије и Л. Иванов и М. Петипа. Ова представа је постављена пре осам година, изведена је 33 пута, и имала је 23.000 гледалаца. Публика је може гледати и 19. октобра у СНП-у. Диригент је Микица Јевтић, у главним улогама су Ана Ђурић (Одета – Одилија) и Андреј Колчерију (Принц Зигфрид), а учествују и други чланови балетског ансамбла и ученици Балетске школе у Новом Саду.

Либрето за “Лабудово језеро” заснован је на бајци која постоји код разних народа о девојци која је злим чинима претворена у лабуда и о томе како истинска љубав и несебична храброст могу разбити те чини . Лик лабудице у том балету постао је једна од класичних улога балетског репертоара, подједнако тешка и фасцинантна, која од извођача захтева и бриљантну виртуозност и суптилну лирску проницљивост. Руска кореографска школа изнедрила је много сјајних извођачица те улоге, и свака од њих је остварила оригиналан и надахнут лик девојке на коју су бачене зле чини.

Н. П-ј

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести