Милан Колак: Признање има охрабрујуће дејство

Млади глумац Милан Колак овогодишњи је лауреат награде „Предраг Пеђа Томановић“, коју додељује истоимена задужбина, чији су оснивачи родитељи преминулог глумца Српског народног позоришта.
д
Фото: Приватна архива

Колак је члан ансамбла Народног позоришта „Тоша Јовановић“ у Зрењанину и зрењанинска публика је имала прилике да га гледа у представама „Ромео и Јулија“ и „Зрењанин“, а ово признање је заслужио као најбољи дипломирани студент мастер студија глуме на новосадској Академији уметности.

- Награда „Предраг Пеђа Томановић“ је предивна ствар, која мени као младом глумцу, представља велики подстицај за даљни рад у овој професији. И има заиста охрабрујуће дејство - каже поводом ове награде Милан Колак. - Такође, награда која носи име глумца чије је умеће оставило толики ођек у позоришном свету, изискује велику одговорност према сваком будућем тренутку стваралаштва. Када прочитате имена досадашњих добитника ове награде, схватите да је одговорност императив.

Колико је тешко истовремено бити успешан активно радећи на представама и усавршавајући се на Академији?

- Напорно је, уопште, радити професионално и студирати, а сами позитивни резултати захтевају двоструко веће напоре. Али, уколико задовољство и игра надмаше лењост и оправдања, чини ми, отвори се лакши и лепши пут ка задатим циљевима.

Публика у Зрењанину упознала вас је на представама „Ромео и Јулија“ и „Зрењанин“. Да ли ћемо вас ускоро гледати у још неком позоришном комаду у зрењанинском театру?

- И даље сам део ансамбла позоришта „Тоша Јовановић“ и осећам се добро у тој екипи. Наравно, постоје планови за будуће пројекте, питање је само у ком тренутку ће почети реализација. Верујем, да ћемо се тамо видети ускоро.

Који су још пројекти актуелни у овом тренутку и са којим позориштима сарађујете?

- Сарађивао сам са Српским народним позориштем и Позориштем младих у Новом Саду претходних година. Тренутно, не одустајем од позоришта “Промена”, где је принцип рада потпуно другачији од других позоришта. Тамо поделе послова готово и да нема. Глумци обављају послове и техничара и сценографа, костимографа, реквизитера, шминкера, драматурга, чак су се неки успешно опробали и у улози редитеља. Такав принцип рада омогућава вам сагледавање позоришта у свим његовим аспектима, повећава свест о важности сваког елемента и одличан је савезник у борби против ега.

Да ли размишљате и о филмској каријери?

- Помало је и поражавајућа чињеница да о овом послу можете да размишљате више неголи да планирате. Свакако је дивно испробати исти посао у другом медију, за шта сам имао прилику, пре пар месеци, снимајући серију „Корени“ чије се емитовање очекује ове године. А о неким будућим пројектима на филму/телевизији, остаје ми да размишљам, а уколико се ствари буду добро одвијале моћи ћу и да их планирам.

Ж. Балабан

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести