На почетку 157. сезоне СНП: Балет Жизела и две драмске премијере

НОВИ САД: Нова, 157. сезона Српског народног позоришта, биће отворена обновом чувеног белог балета  “Жизела”  Адолфа Адама,  у суботу 23. септембра  на сцени „Јован Ђорђевић“, с почетком у 19 часова.  
zizela balet
Фото: M. Polzović

Овај балет је рађен по либрету Теофила Готјеа и Верноја де Сен Жоржа и води нас кроз романтичарску причу о љубави између Жизеле и грофа Алберта. У главним улогама наступиће  Ана Ђурић (Жизела) и  Андреј  Колчерију  (гроф Алберт), у пратњи солиста и чланова ансамбла Балета СНП -а.

Режију и кореографију Милице Јовановић обновила је Оксана Сторожук, а диригент је  Микица Јевтић.

Балет “Жизела” се још може погледати 28. септембра, а у овом првом месецу нове сезоне СНП -а на репертоару су још и опера “Кавалерија рустикана”, сценска кантата “Кармина бурана” и драмске представе “На Дрини ћуприја” и “Госпођа министарка”.  

У октобру су планиране две драмске премијере.

Представа “Фортинбрас се напио”  недавно преминулог писца пољског порекла Јануша Гловацког, у режији Николе Завишића, требало би да буде премијерно изведена почетком октобра, а окупља глумачку екипу у којој су: Марко Савић, Ненад Пећинар, Игор Павловић, Душан Јакишић, Милан Ковачевић и Алиса Лацко. Друга нова драмска представа “Аникина времена” ради се  по  мотивима истоимене приповетке Иве Андрића, у режији и адаптацији Ане Ђорђевић, а публика ће моћи да је први пут погледа крајем октобра.

У овој представи играју: Милица Трифуновић (Аника), Ненад Пећинар, Биљана Кескеновић, Душан Матејић, Милован Филиповић, Јована Мишковић и Милица Грујичић.

У току су и припреме за мјузикл  “Војвођанска рапсодија”, рађеном по мотивима драме  “Село Сакуле, а у Банату” аутора Зорана Петровића. 

Редитељ је  Владимир Лазић, који је урадио и драматуршку адаптацију са Жељком Мијановићем, а композитор је Габор Ленђел. 

У представи учествују и глумци, као и балетски играчи, оперски певачи и чланови Оркестра СНП-а.

Премијера  је планирана за почетак новембра.

Наш најстарији театар најављује и гостовање у Братислави, са представом  “Дан када смо се срели” Божидара Кнежевића, у режији Предрага Штрпца, која ће бити изведена 27. и 28. октобра у Словачком позоришту за игру.

Узвратно гостовање Словачког позоришта за игру уследиће 14. октобра, када ће у СНП -у извести “Кармен”.

Размена ових представа је резултат договора о узајамним гостовањима између СНП-а и Словачког позоришта за игру.

Најављено је и учешће сценске кантате “Кармина бурана” на 15. Међународном фестивалу „Елена Тодорини“ у Крајови (Румунија)  9. новембра.

Овај фестивал је посвећен чувеној румунској мецосопранисткињи 19. века Елени Тодорини, која је рођена у Крајови, и, како истичу у СНП -у, представља изузетно важан културни догађај.

Н. Пејчић

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести