Наставља се "Шекспир фестивал" у Чортановцима, вечерас дуодрама "Магбет" и "Перикле"

На "Шекспир фестивалу" у Вили Станковић у Чортановцима, вечерас у 20 часова биће изведена дуодрама "Магбет / Кошмар за двоје" турског театра БеРеЗе из Истанбула. Редитељ представе Доу Акал напомиње да иза идеје о тумачењу Шекспировог "Магбета", стоје два фактора: један се односи на контекст, а други на форму.
1
Фото: промо

- Турска се драматично мења у последњих двадесет година; све је мање поштовања хуманистичких вредности и демократских захтева. Нажалост, земља је из године у годину постала тиранија. А ми, два турска извођача који живе у Турској, дубоко смо забринути и узнемирени овим политичким, друштвеним и економским притиском. Да бисмо на сцени изразили себе, своје бриге и размишљања, пронашли смо права, најоштрија и најупечатљивија питања у причи о Магбету - каже редитељ Доу Акал. - С друге стране, након извођења преко тридесет представа у БеРеЗе и другим позориштима у различитим стиловима као што су приповедање, позориште објеката, буфон, плесно позориште и телесни мим, које смо академски усавршили, одлучили смо да спојимо стилове и тражимо оригинални позоришни језик. Да бисмо урадили ово истраживање, била нам је потребна драматуршки јака представа. Сходно томе, због ова два фактора, одлучили смо да радимо на "Магбету".

"Два тела – која се могу трансформисати у било шта – доносе нам ову ноћну мору кроз разноврсност различитих стилова који осцилирају од телесних мимика до приповедања, од шашавости до позоришта предмета; спајање трагедије и комедије, свакодневице и гротескне стварности".

Критика наводи да "Разиграност представе наглашава комични аспект језивог путовања брачног пара Магбет. Док је прича и даље трагична, начин на који је представљена публици, више није такав".

За сутра у 20 часова, у Вили Станковић у Чортановцима, најављено је извођење представе "Перикле" театра "Флут" из Лондона. Режија и адаптација Кели Хантер "удахњује нови живот Шекспировој најмање познатој драми".

- Прича о људима који беже да сачувају животе, губе вољене у мору и доживљавајући чудесне поновне сусрете, гласно се обраћа нашој публици данас. Учествује вишејезична глумачка поставка на сцени. Користећи музику, плес и емоционалну крхкост, трупа дочарава олује, отмице и васкрсења користећи своја тела, гласове и душе. „Перикле“ са девет извођача који играју све улоге и музиком која се изводи уживо на сцени настао је на основу успешних адаптација „Хамлета“ и „Богојављенске ноћи“, које су биле на турнеји по европским фестивалима од  2015. до 2019 - наводи се у најави ове представе.

Након извођења представе „Перикле“ у оквиру главног програма 10. Шекспир фестивала, "Флут" театар ће представу адаптирану светски признатом "Хантер хартбит" методом извести и за особе са аутизмом.

У случају лошег времена, представе ће бити игране у Позоришту младих, о чему ће публика благовремено бити обавештена на друштвеним мрежама.

Извођењем ове две представе, завршава се летњи део програма "Шекспир фестивала". У јесењем делу, 12. октобра у Српском народном позоришту биће изведена представа "Шекспир / Бах", у којој учествује чувена глумица Шарлота Ремплинг.

Н. П-ј.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести