Обележен дан Српског народног позоришта

Српско народно позориште обележило је свој дан свечаном академијом на сцени “Пера Добриновић”, на којој су уручена годишња признања.
р
Фото: Дневник/ Б. Лучић

Златну медаљу „Јован Ђорђевић”, највише признање овог театра, добили су: др Зоран Т. Јовановић, театролог, драматург, управник позоришта, затим Радоје Чупић, првак Драме СНП -а, и Жељка Милановић, диригенткиња. У име награђених, др Зоран Т. Јовановић је јуче истакао да је свако од награђених уложио најбољи део себе као допринос уметничком расту и животу СНП-а.

Сребрна медаља „Јован Ђорђевић“ СНП-а додељена је Народном позоришту Приштина са седиштем у Грачаници; и Станоју Жеравици, помоћнику руководиоца Службе сценске технике и опреме.

Фото: Дневник/ Б. Лучић

Подсећајући на све што је у протеклој сезони СНП постигло на домаћој сцени и у иностранству, управник нашег најстаријег театра Зоран Ђерић је јуче у својој беседи посебно истакао међународни ангажман који додаје “једну, можда недовољно познату и видљиву, али изузетно важну, развојну димензију институционалног позоришта” какво је СНП. Он је издвојио гостовање СНП-а на фестивалу у Јужној Кореји, с представом “На Дрини ћуприја”, затим копродукцију с Градом театром Будва, везану за представу “Крваве свадбе”, учешће на оперском фестивалу Армел у Мађарској, као и у Бејруту, на Ал Бустан фестивалу.

- Српско народно позориште, као и друга институционална позоришта, како у Србији тако и у региону, непрестано се суочавало с озбиљним изазовима. Најпре оним финансијске природе, а потом и оним, за публику и критику важнијим, уметничке природе - напоменуо је Ђерић у својој беседи, наводећи да је у протеклој сезони изведено 13 премијера у Драми, и по две у Опери и Балету.    

На свечаности се обратила и покрајинска секретарка за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама Драгана Милошевић, напомињући да је бројка од 158. сезона већ сама довољна за поштовање, али ако време трајања овог театра преточимо у имена која су га обележила, од Јована Ђорђевића, Пере Добриновића, до низа сјајних глумаца најновије генерације, онда се та реч, сама од себе, претвара у реч страхопоштовање. Том низу се придружују, како је додала покрајинска секретарка, такође и чланови Опере и Балета СНП -а. По речима Драгане Милошевић, “Покрајинска влада дубоко верује у област културе, односно свако стваралаштво у тој области, које ту област чини и доживљава као врхунац људске креативности”. Управо то, по њеним речима, дефинише њихов однос према установама културе чији су оснивачи, самим тим и према СНП -у.

- Зато се искрено радујемо сваком вашем новом програмском искораку, свакој новој премијери и сваком успеху, ма у ком стваралачком сегменту у овом театру био остварен - истакла је Драгана Милошевић.

Фото: Дневник/ Б. Лучић

На свечаности је прочитана и честитка коју је у име Покрајинске владе упутио њен председник Игор Мировић.

Годишње награде СНП-а такође су додељене јуче на свечаности, а добило их је 29 уметника и сарадника. Добитници су: Ненад Пећинар, првак Драме, за улогу Креонта у представи “Антигона 1918”. Маје Тодоровић; Милица Грујичић, глумица, за улогу Веренице у представи “Крваве свадбе” Федерика Гарсије Лорке; Страхиња Бојовић, глумац, за улогу Доплера у истоименој представи Ерленда Луа; Владимир Савин, инспицијент Драме; Игор Вук Торбица, редитељ, за вансеријске режије представа “Крваве свадбе” и “Тартиф”; Амалија Бенет, кореографкиња, за сценски покрет у представи “Вештице из Салема” Артура Милера, у режији Никите Миливојевића; Бранислав Јерковић, глумац, за улогу Проктора у представи “Вештице из Салема”; Ана Ђурић, првакиња Балета, за улогу Маргерите Готје у балету “Дама с камелијама”; Самјуел Бишоп, солиста Балета, за улоге Грофа Алберта у балету “Жизела”, Принца Зигфрида у балету “Лабудово језеро” и Грофа Де Н… у балету “Дама с камелијама”; Золтан Гајдош, корепетитор у Балету; Марина Павловић Бараћ, првакиња Опере, мецосопран, за улогу Персе у комичној опери “Поп Ћира и поп Спира” Дејана Деспића; за исту улогу и Виолета Срећковић, првакиња Опере, мецосопран; Јелена Кончар, првакиња Опере, мецосопран, за улогу Ангелине у опери “Пепељуга” Ђоакина Росинија; Саша Штулић, првак Опере, тенор, за улогу Дон Рамира у опери “Пепељуга”; Небојша Бабић, оперски солиста, баритон, за улогу Попа Спире у комичној опери “Поп Ћира и поп Спира”.

Фото: Дневник/ Б. Лучић

Такође, годишње награде су добили и Мирослав Кнежевић, главни мајстор сценске технике и агрегата; Нада Николић, главни мајстор женске гардеробе; Бошко Мијатовић, мајстор на пулту; Рајко Сибински, главни мајстор бравар; Александар Ковачевић, главни мајстор-молер; Србијанка Савић, руководилац Службе продајног центра; Милорад Ђилас, сарадник за пропаганду-специјалиста у комерцијали; Душанка Павловић, кафе куварица; Љиљана Бараћ, курир плакатер; Бојан Квргић, специјалиста-инжењер администратор; др Милена Лесковац, виша архивисткиња;

Милица Марић, референт сложених кадровских послова; Биљана Бобан, шеф ликвидатуре; и Саша Боројевић, руководилац Службе јавних набавки и магацина.

Фото: Дневник/ Б. Лучић

Четрнаест годишњих похвала СНП-а јуче су добили: Ансамбл драмске представе “Вештице из Салема”;  Душан Вукашиновић, глумац; Данијела Јовановић, првакиња Опере; Жељко Р. Андрић, солиста Опере; Оркестар и Хор Опере СНП -а, Катарина Кљајић, солисткиња Балета; Милан Иван, солиста Балета; Наојуки Ацуми, балетски играч;  Александар Венцл, мајстор у столарској радионици; Небојша Марјановић, декоратер; Бранислав Остојић, шеф противпожарне заштите; Драгица Сендерак, пензионерка; и Татјана Пилиповић, инспекторка Полицијске управе Нови Сад.

Непосредно пре почетка свечане академије, у фоајеу сцене “Пера Добриновић” отворена је изложба “Избрисано памћење: визуелна реконструкција несталог архитектонског наслеђа Новог Сада” аутора Мирослава Шилића, Дубравке Ђукановић и Мине Цветиновић Павков, професора Академије уметности у Новом Саду. На свечаној академији је приказан и филм снимљен у оквиру истоименог пројекта.

Н.П-ј.

 

 

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести