Операрија у СНП-у: Бал под маскама Опере из Темишвара

НОВИ САД: У наставку „Операрије”, првог оперског фестивала у нас, вечерас на сцени „Јован Ђорђевић” Српског народног позоришта гостује Румунска национална опера из Темишвара са продукцијом Вердијевог „Бала под маскама”.
Novi Sad, centar, SNP  Foto: Dnevnik.rs
Фото: Dnevnik.rs

Оперу која спада међу најпопуларнија дела генија из Ронколе на сцену је поставио холанндски редитељ Франс Мевис, а ансамбл једног од најбољих оперских театара у овом делу Европе наступиће под управом нашег маестра Дејана Савића.

Вердијева оперска обрада атентата на шведског краља Густава III, који је устрељен 16. марта 1792. године на маскенбалу у Стокхолмској опери и од последица рањавања неколико дана касније умро, имала је своју праизведбу 17. фебруара 1859. Драматург Ежен Скриб, који се специјализовао за писање либрета, комедија и водвиља - код нас највише знан по „Љубавном напитку” и „Адријани Лекуврер” – својевремено је написао драму о „крвавом балу под маскама”, коју су као основу за оперски либрето већ користили композитори Данијел Обер (1833) и Северио Меркаданте (1843). Верди је, међутим, сматра да је тај либрето добар, чак леп, али да је превише конвенционалан. Стога се побољшања изворног текста подухатио писац и адвокат Антонио Сома, с тим што је сам Верди најактивније учествовао у том дорађивању, подстичући Сому да не штеди „осведочен поетски жар“. Тек, успех је био огроман, по извођењу „Бала под маскама” публика је скандирала Вердију, и ово дело је брзо освојило све оперске сцене света.


Још две фестивалске вечери

За крај фестивала Операрија” најпре ће сутра у Католичкој порти бити одржан концерт победника такмичења „Вера Ковач Виткаи”, који ће почети у 20.21 да би потом, од 22.30, наступио Новосадски биг бенд. Само финале фестивала, 21. јуна, на Светски дан музике, биће у знаку Гала концерта солиста, Хора и Оркестра Опере Српаског народног позоришта на сцени „Јован Ђорћевић” СНП-а. 


Постављајући ову оперу на сцену Румунска национална опера из Темишвара, Мевис се одлучио за класичан приступ, не форсирајући напуштање епохе, али осавремењујући односе међу ликовима. Трагична рола Рикарда поверена је младом тенору Ремусу Алазарои, звезди у успону румунске опере, који се својевремено школовао код Каран Армстронг и Томаса Мозера. Баритон Флорин Естефан тумачи креолца Рената, његову жену Амелију сопранисткиња Лакримиоара Кристеску, док су у улогама завереника Тома и Семјуела басеви Октавијан Влаицу и Гелу Добреа. Представа почиње у 19 часова.

М. С.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести