„Опсада Венеције“ у наставку Новог тврђава театра у Чортановцима

НОВИ САД: Инспирисана делом „Опсадно стање“ Албера Камија, представом „Опсада Венеције“ у режији Микелеа Модеста Казарина, Позоришта „Тудор Виану“ из Ђурђуа (Румунија), вечерас ће у чортановачој Вили „Станковић“ бити настављен Нови тврђава театар.
p
Фото: U slučaju lošeg vremena, "Opsada Venecije" biće izvedena u Novosadskom pozorištu

Ками је у делу „Опсадно стање“ користио историју куге из 17. века као пратекст говора против диктатуре. Полазеćи од премисе да је исти период био онај у коме је комедија дел арте фасцинирала целу Италију, “Опсада Венеције“, предлаже реинтерпретацију приче, која има протагонисте, са маскама из тог периода. Далеко од тога да је политички комад, перформанс млетачког редитеља задржава све Камијеве поруке против тоталитарног режима, шаљући гледаоца у подручје гротескног, наводи се у најави.

Порука коју сам желео да саопштим је изван сваке посебне епохе: чак и да смо ту акцију поставили 1630. године и представили кугу која је у то време бичовала Венецију и читаву Европу, заправо је куга у потпуности ограничење и насиље које сада се догађа у разним облицима широм Европе, још једном. Морамо знати историју да је не понављамо. Култура кошта, али незнање кошта још више, изјавио је у једном интервјуу познати венецијански редитељ Микеле Модесто Казарин.

И. Б.

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести